Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/13

Fem sporter du inte visste fanns i Göteborg

Alla vet att det går utmärkt att träna fotboll, handboll och hockey i Göteborg, men det finns massor av andra idrotter som många inte ens hört talas om.

Tidigare har vi berättat om cricket (15/5), lacrosse (25/5) och undervattensrugby (12/6). Här är ytterligare fem idrotter som du inte visste fanns i Göteborg. Först ut är den största sporten i Australien: australisk fotboll även kallad aussie rules eller footy.

Sporten utövas på en oval plan, i stället för en rektangulär som i rugby. Bollen får inte kastas däremot passas genom ett slag med handen eller sparkas. Tacklingar är tillåtna från skuldrorna till knät.

Sporten uppkom redan på 1800-talet, för att cricket-spelarna skulle ha något att syssla med på vintern. I Göteborg finns sedan 2003 klubben Gothenburg Berserkers med 15-20 aktiva spelare som tränar en gång i veckan och brukar spela vänskapsmatcher mot svenska och utländska lag.

 

Kusinen gaelisk fotboll är snarlik även om tacklingarna är färre, planen rektangulär och bollen rund i stället för äggformad. Sporten är inte precis jättestor utanför Irland men det finns faktiskt ett gäng i Göteborg som samlas en gång i veckan och tränar. Man deltar dessutom i internationella cuper.

 

Det finns en sport Sverige kan påstås vara näst bäst i världen på – roller derby. Om någon till äventyrs sett filmen Rollerball med James Caan och bondbruden Maud Edwards från 1975 (eller remaken 2002), lugn! Inga motorcyklar finns på banan och det är inte tillåtet att ha ihjäl motspelare. I roller derby åker två lag rullskridskor runt en oval, platt inomhusbana. Vinner gör man när en av lagets spelare, jammern, under 60 minuter lyckas köra förbi fler motspelare än motståndarlagets jammer.

Sporten började på 30-talet men dog ut efter hand. På 2000-talet kom den igång igen. 2011 hölls första VM:et, samma år blev rollerderby med i Svenska skridskoförbundet och 2013 ordnades ett SM. Det finns både manliga och mixade lag i sporten, men främst lag med enbart kvinnor.

Sverige är faktiskt det land efter USA, långt efter, har flest lag bland de 200 bästa, nämligen fyra varav två i Göteborg: Dock City Rollers och Gothenburg Roller Derby.

Dock City Rollers, med ett 50-tal aktiva, tränar 3-4 gånger i veckan. Laget deltar i turneringar och cuper, nationellt och internationellt. Häromveckan var man i belgiska Gent och vann en turnering.

Gothenburg Roller Derby har ungefär lika många aktiva och tränar 2-3 gånger i veckan.

Sen finns det ett lag enbart för män – Salty Seamen – ett av två i Sverige, men man har internationellt utbyte, ett 40-tal aktiva och träning 1-2 gånger i veckan.

 

I dragkamp finns stolta svenska traditioner ett OS-guld 1912 och ett halvt 1900 (kombinerat svensk-danskt lag). I september hålls VM i Malmö. I dag finns 400-500 aktiva i Sverige. Aktiva klubbar i Västsverige är Löftadalen, Stenungsund och Vedum. Klubben i Västra Frölunda tycks föra en tynande tillvaro och tränar och tävlar mest tillsammans med Stenungsund.

 

Redan de gamla egyptierna spelade ett boule-liknande spel, men det var i Sydfrankrike som spelet fick sin moderna utformning. Trots skapligt antal utövare får boulen, eller petanque som den kallas i resten av världen, inte särskilt mycket uppmärksamhet vilket kan bero på att de flesta klubbar är ganska små. Bouleförbundet i Göteborg&Bohuslän har 535 tävlingsspelare och 24 klubbar, ungefär en tredjedel inriktade på seniorer. Det finns också en livlig tävlingsverksamhet. I december är det final i Europacupen – i Borås.

- En fördel med sporten är att det går snabbt att bli hyfsat bra i boule, säger Lasse Franck informatör på Bouleförbundet.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.