Bered er på svensk trippel
Sprint på damsidan är Sveriges gren. Så har det sett ut ett tag och inte minst i år.
När regerande olympiska mästaren och världsmästaren Jonna Sundling missade inledningen av säsongen på grund av sjukdom och Linn Svahn var tillbaka från sin axelskada först i januari (efter nästan två års frånvaro) visade Sverige att bredden finns.
Emma Ribom har klivit fram och vunnit sina första världscuptävlingar, Maja Dahlqvist har fortsatt att vara med i toppen och Johanna Hagström är en joker som smyger bakom de allra bästa. Och i januari har framför allt Jonna Sundling men också Linn Svahn visat att de är tillbaka och att räkna med.
Medaljer är aldrig givna men blir det inte medaljer – och guld – i damernas sprint på torsdagen är det en besvikelse. En svensk trippel? Absolut.
Visst finns det andra som kommer vilja blanda sig i. Nadine Fähndrich ligger tvåa i sprintcupen (bakom Maja Dahlqvist) och Kristine Stavås Skistad knäppte svenskorna på näsan och vann den sista klassiska sprinten inför VM. Men förbered er på svenskt medaljregn redan i första disciplinen på mästerskapet.
Edvins omöjliga uppdrag: Rädda herrarna
Det har varit skralt med svenska framgångar på herrsidan de senast säsongerna men det finns hopp, det har inte minst Edvin Anger, 20, visat. Som förstaårssenior har han den här säsongen inte bara etablerat sig i världscupen utan också bland toppåkarna. Fyra gånger har han tagit sig till sprintfinal, två gånger har han sluta fyra.
Nästa steg för Anger är att ta klivet upp på prispallen. Konkurrensen om medaljerna är tuff och man ska inte underskatta att ett mästerskap (det första för Edvin Anger) är något annat än en världscup. Men Edvin Anger har inte visat några nerver hittills och VM i Planica kan absolut bli platsen för en första pallplats för 20-åringen.
En medalj i sprinten skulle betyda massor, inte bara för Edvin Anger själv. Svensk herrskidåkning suktar efter framgångar och att inleda VM med medalj kan förlösa både Calle Halfvarsson och William Poromaa inför resten av mästerskapet.
Orosmolnet: Frida Karlsson
Frida Karlsson har varit ett svenskt guldhopp de senaste mästerskapen men inte lyckats leva upp till förväntningarna. Men hon har rest sig och visat i årets världscup att hon är en toppåkare att räkna med i distansloppen. Vid nyår blev hon första svenska sedan Charlotte Kalla 2008 att vinna Tour de Ski. Men där vände också säsongen.
Kollapsen i målfållan efter klättringen uppför slalombacken i Val di Fiemme följdes av en förkylning och Frida Karlsson har bara åkt ett världscuplopp sedan dess. Där slutade hon på elfte plats, 51 sekunder från segern.
Redan före loppet flaggade hon för att toppresultat inte var att vänta där.
– Det här blir ett transportlopp för min del. Jag får försöka att inte värdera insatsen för mycket, utan bara köra så snabbt jag kan. Efter det fortsätter jag min träningsperiod, sa hon till Expressen.
Ska man lita på de svenska ledarna och på Frida Karlsson själv är det ingen anledning till oro inför VM men att Karlssons form är ett frågetecken går inte att komma ifrån.
Känslan är att det blir ett nytt tungt mästerskap för Frida Karlsson. Men 23-åringen från Sollefteå får gärna plocka fram sin berömda vinnarskalle och bevisa motsatsen.
Gör plats för svenska VM-drottningen
Trots osäker form på Frida Karlsson är favoriten i distansgrenarna svensk.
Ebba Andersson hade en fin inledning på säsongen, blev sedan sjuk i covid och missade över en månads tävlingar. När hon väl var tillbaka i mitten av januari var hon det med besked. Hon har vunnit alla tre distanslopp som körts sedan hon kom tillbaka och går in i VM som solklar favorit till distansgulden.
Ebba Andersson har varit med ett tag men inte fått till det på mästerskap, hon har två brons med sig från VM 2021 och från OS 2022 fick hon bara med sig ett stafettbrons.
Men det här blir Ebba Anderssons mästerskap, inte för att konkurrensen saknas utan för att hon helt enkelt visat sig vara överlägsen sina motståndare sedan återkomsten i januari. Det första efterlängtade individuella guldet ska bli hennes. Och kanske det andra och tredje också.
I det första mästerskapet sedan Therese Johaug tackade för sig finns chansen för andra att ta över tronen och Ebba Andersson har allt som krävs för att bli VM-drottning 2023 – erfarenheten, kapaciteten och formen.
Kan någon slå Norge?
Norge, Norge, Norge. Så har det sett ut i en rad distanslopp på herrsidan under säsongen. Med ryssarna avstängda och svenskarna en bit bakom den absoluta toppen har Norge visat att man inte bara har världens just nu bästa skidåkare i Johannes Høsflot Klæbo. Man har också bredden.
När Klæbo var borta med sjukdom i inledningen av säsongen klev Pål Golberg fram och bakom honom finns fler. I den sista distanstävlingen inför VM, 10 kilometer i Toblach, var det en sällan skådad norsk dominans. Sju norrmän i topp och åtta bland de tio främsta.
Det är tur för övriga nationer, och för mästerskapet, att Norge inte får ställa upp med åtta åkare i VM men det lär inte göra så stor skillnad när vi summerar mästerskapet. Norge kommer dominera på herrsidan och det är ingen vild gissning att samtliga herrguld hamnar i norsk ägo. Den stora frågan blir vem – om någon – som kan slå sig in på pallen tillsammans med norrmännen.
Skid-VM i Planica, Slovenien
Onsdag 22 februari
12.00: Kval 5 km, damer, fristil
13.30: Kval 10km, herrar, fristil
Torsdag 23 februari
12.00: Sprint, damer och herrar, klassisk stil, kval
14.30: Sprint, damer och herrar, klassisk stil, finalpass
Fredag 24 februari
14.00: Skiathlon, 15 km, damer
15.30: Skiathlon, 30 km, herrar
Söndag 26 februari
11.30: Sprintstafett, damer och herrar, fristil, kval
13.30: Sprintstafett, damer och herrar, fristil, finaler
Tisdag 28 februari
12.30: 10 km, damer, fristil,
Onsdag 1 mars
12.30: 15 km, herrar, fristil
Torsdag 2 mars
12.30: Stafett, damer, 4x5 km
Fredag 3 mars
12.30: Stafett, herrar, 4x10 km
Lördag 4 mars
12.00: 30 km, damer, klassisk stil
Söndag 5 mars
12.00: 50 km, herrar, klassisk stil
Mästerskapet sänds på Viaplay/TV6 och Radiosporten.
LÄS MER:Andersson kör egen VM-uppladdning: "Ville prova"