Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Tusentals cyklister invaderar Göteborg i Helgen.

Fem klasser i årets Giro

I år fick även eliten en chans att cykla i Göteborg – Göteborgsgirot har fått två nya klasser.

Det är hela fem tävlingar under Göteborgsgirot i år. På fredagen hölls Prioritet Grand prix, ett elitlopp i Göteborgs centrum. Det liksom 140 kilometersloppet på lördagen är nya för i år. Därtill finns det vanliga 70 kilometersloppet och ett halvgiro på 35 kilometer ”för dig som inte cyklar så ofta”. På söndag är det mountainbike mest i Delsjö-området med start och mål på Heden. Nytt för i år är att två mountainbike-lopp, på 23 respektive 37 km, slagits ihop till ett på 50 km.

På söndag är det dessutom både ett barngiro för barn från fyra år och uppåt, inte en tävling utan mer av en cykelutflykt i lugnt tempo där föräldrarna får följa med. Den som är under fyra kan delta i det traditionella trehjulingsloppet.

Läs också: Cykelfest på Avenyn

Vad betyder då Göteborgsgirot för svensk cykling? Vi frågade Björn Johansson, OS-medaljör i Seoul och flerfaldig svensk mästare.

– Jag tror det betyder en möjlighet att utveckla cykelsporten. Cyklandet växer ganska kraftigt som breddgrej – med motionslopp – men tävlingscyklandet, antalet licenser har inte växt lika fort, säger han.

Att man i år, för första gången, har både ett elitlopp och ett 14-kilometerslopp med tävlingsklass innebär att breddintresset kan spilla över på eliten, hoppas Björn Johansson.

– Sen är det ju roligt för breddarna att starta tillsamman med eliten, som i Vasaloppet.

Det ser ut att bli bra cykelväder till helgen, soligt utan att det gassar, måttligt vind och temperaturer på 15-20 grader när loppen går.

Trafikstörningarna torde bli små. På lördag morgon kan det bli ett 10-15 minuters stopp, när klungan kör ut från Heden mot Älvsborgsbron. Så länge man är inne i stan är den inkapslad av motorcyklar och polis, sen blir det full fart upp mot Kungälv och vidare.

I maj 2013 genomförde Gais det allra första Göteborgsgirot. En tanke var att loppet skulle bli en kassako för föreningen, på samma sätt som Gothia cup är det för BK Häcken. Det gick väl sådär. Redan på hösten samma år kunde GP avslöja att Frölunda HC köpt in sig i loppet, som därmed blev ett fristående bolag.

De något luftiga förväntningarna vid starten har justerats ned, men tävlingen har växt och genomförs nu för fjärde gången. I början av veckan var ungefär 6 000 cyklister anmälda till de olika loppen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.