Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Fem idrottsstjärnors val – som lett till hot och hat

Idrotten engagerar – men i bland för mycket och på fel sätt. Hatet mot Zlatan Ibrahimovic och dennes staty är bara ett av flera exempel på när 2000-talets idrottsstjärnor fått utstå kränkningar från besvikna fans.
GP listar fem exempel med reaktioner som balanserade på gränsen – och några som definitivt gick över den.

Luís Figo och grishuvudet

Det är 17 år sedan nu, men sättet som Barcelonas fans behandlade Luís Figo efter dennes förbjudna flytt från till Real Madrid är en ständig påminnelse om vilket hat ett klubbyte kan leda till. Många föremål slängdes mot portugisen den där dagen på Camp Nou, men det är såklart det där avhuggna grishuvudet som stack ut allra mest.

Jonathan Hedström och den hängda dockan

Fotbollsspelare är inte de enda som får utstå hat på grund av känsliga klubbval. När Jonathan Hedström återvände till svensk ishockey 2006 – och valde Timrå i stället för moderklubben Skellefteå – haglade de verbala attackerna från läktaren i Skellefteå. Allra värst var det dock redan innan match, då en osmaklig docka med Hedströms namn hade hängts i en snara från en vägbro mellan städerna.

Sol Campbells brutna löfte

Han skulle bli kvar i Tottenham, det hade Sol Campbell försäkrat flera gånger när kontraktet löpte ut sommaren 2001. Men plötsligt var försvararen i stället klar för värsta rivalen Arsenal, medan Tottenham stod där utan en enda pund i ersättning. "Judas" eller "Sol Campbell" – på vissa av norra Londons gator har ordet kommit att få exakt samma innebörd. Har i svallvågorna av händelsen fått utstå återkommande rasism och hot från Tottenhams supportrar – inte bara under hans tid i Arsenal.

John Tavares – kaptenen som lämnade skutan

Tailgate-partyn är populära inslag när det kommer till amerikansk idrott. Men inför New York Islanders möte med Toronto förra vintern var det inte korv som grillades på parkeringen utanför arenan – utan förre kaptenen John Tavares matchtröja. Tavares hade inför säsongen lämnat klubben för just Toronto på fri transfer, och fick för evigt stämpeln "förrädare" på Long Island.

Zlatans skilsmässa med Malmö

Vi kan historien vid det här laget: den 27 november 2019 kom beskedet att Zlatan Ibrahimovic återvänder till svensk fotboll, men inte i en roll inom sitt ungdomslag Malmö FF – utan som delägare i toppkonkurrenten Hammarby. Sedan dess har svenskens nyresta staty i Malmö bränts, sågats, nedklottrats ... ja, den har fått utstå det mesta helt enkelt.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.