Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Skador kan tvinga Ullevis Lena Berntsson att lägga av.

Felix Francois under EM-kvalgränsen

Örgrytes Felix Francois sprang under EM-kvalgränsen på 400 meter på lördagen. Lena Berntssons löparkarriär kan däremot vara över. Den kommande veckan görs de avgörande testerna.

60-meterslöperskan Lena Berntsson, Ullevi FK, har haft en tuff vinter. I oktober drabbades den flerfaldiga SM-vinnaren av navelbråck och när hon väl kom tillbaka kom nästa bakslag – en bristning i baklårsfästet under knät.

Nu, med bara en månad kvar till EM, kan 34-åringen tvingas lägga ned löparkarriären. Den kommande veckan ska hon testspringa för att se om en sista EM-satsning är möjlig.

–Om det är så att hon inte kan springa i veckan så lägger hon ned karriären, säger tränaren Anders Palmqvist.

Berntsson var anmäld till lördagens inomhustävling i Friidrottens hus, men kunde alltså inte medverka.

En som däremot kom till start på lördagen var Örgytes 400-meterslöpare Felix Francois. I sin säsongspremiär sprang han under kvalgränsen till inomhus-EM i Scandinavium. Gränsen är satt till 47.75 sekunder. Francois var 17 hundradelar snabbare på fina 47.58 sekunder.

Vann loppet gjorde dansken Nick Ekelund-Arenander.

Mathias Ström, också Örgryte, vann trestegstävlingen på 16,06 meter och satte därmed nytt svenskt årsbästa och personligt rekord. Hans tidigare pers var 16,01 meter.

Och om det inte hade varit för den misslyckade plankträffen hade Ström dessutom klarat EM:s kvalgräns, 16,25 meter, under gårdagens tävlingar. Totalt hade han 25 centimeter fram till en perfekt plankträff.

– Men jag får försöka rätta till det nästa gång. Det var tredje tävlingen inomhus i år, det blir lite bättre för varje tävling, säger Mathias Ström.

Nu återstår två chanser att kvala in till EM, vid den nordiska landskampen i Växjö nästa helg och vid SM-tävlingarna i Norrköping.

– Förhoppningsvis blir det ännu lite längre då. Jag måste plocka fram odjuret inom mig, säger Mathias Ström.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.