Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Schweiziske tennislegendaren Roger Federer inledde sitt spel i årets Wimbledon under tisdagen.

Federers kritik: "Ska inte gå på banan"

Roger Federer behövde endast spela klart tolv game, och Novak Djokovic bara elva, för att ta sig vidare i Wimbledon. De stora herrstjärnornas motståndare tvingades båda bryta på grund av skador i den första omgången.

Den 35-årige tennislegendaren Federer hade ett tungt fjolår med skador och dalande rankning. Men årets säsong inledde han med att vinna Australian Open – och därmed ta sin 18:e grand slam-titel.

I Wimbledons första omgång ställdes Federer aldrig på prov mot 84-rankade Oleksandr Dolgopolov som dras med en misstänkt fotledskada.

"Fantastisk plats"

Ukrainaren orkade bara med ett och ett halvt set, totat tolv game, och gav upp när Federer ledde med 6–3, 3–0 och 30–30 i det trettonde gamet.

- Det kändes väldigt bra att vara tillbaka på centercourten. Jag hade hoppats att han (Dolgopolov) skulle känna sig bättre, men han har haft ett tufft år och tvingats bryta flera matcher, sade världsfemman Roger Federer till Eurosport

Matchen varade bara i 43 minuter till storpublikens troliga missnöje.

- Wimbledon är en fantastisk plats att spela på. Jag har redan uppfyllt min dröm i att komma tillbaka hit frisk. Några av min karriärs största ögonblick har skett här. Drömmen fortsätter, sade Federer som i nästa omgång möter 192-rankade Stefanos Tsitsipas, Grekland, eller 79-rankade Dusan Lajovic, Serbien.

Lajovics landsman, 30-årige världsfyran Novak Djokovic, gick vidare till den andra omgången efter bara 40 minuters spel mot Martin Klizan, Slovakien, som hämmas av en vadskada.

Sju herrspelare avbröt

Vänsterhänte Klizan tvingades avbryta matchen, som spelades på centercourten innan Federer–Dolgopolov, vid ställningen 6–3, 2–0 till den 12-faldige grand slam-vinnaren Djokovic som i andra omgången ställs mot 136-rankade Adam Pavlasek från Tjeckien.

Prissummorna på herrarnas och damernas värdstourer är höga. Framförallt i grand slam-sammanhang. Det har sedan länge funnits en diskussion om att checkarna för en förlust i den första omgången i huvudturneringen har för många nollor.

Under måndagen och tisdagen avbröt totalt sju herrspelare sina matcher i den första omgången. För det fick de motsvarande 380 000 kronor.

Vardera.

- En spelare ska inte gå på banan om han vet att han inte kan slutföra matchen. Nyckelfrågan är om de verkligen trodde de kunde slutföra matchen, sade Federer enligt nyhetsbyrån AFP.