Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Foto:Bildbyrån

Federer utslagen efter fyra timmars rysare

2–0 i set och en matchboll i det tredje. Sedan började raset som satte stopp för storfavoriten Roger Federers titeldrömmar i Wimbledon. Efter fem set och över fyra timmars spel hade världsåttan Kevin Anderson med setsiffrorna 2–6, 6–7, 7–5, 6–4, 13–11, besegrat schweizaren.

Den tidigare världsettan Novak Djokovic, trefaldig Wimbledon-mästare men nu rankad 21 i världen, klagade över att han endast fått spela en av sina fyra inledande matcher i Wimbledon på huvudbanan, centercourten.

Tävlingsledningen valde att bemöta Djokovic klagomål. Konsekvensen blev att schweiziske världstvåan Roger Federers match mot sydafrikanen Kevin Anderson placerades på sidobanan bana 1, där han spelade för första gången sedan 2015. Till en början såg det inte ut att ha stört 36-årige Federer, regerande mästare och förstaseedad, nämnvärt.

Efter två raka vunna set så var han en matchboll från att även ta hem ett tredje. Då vände allt åt fel håll för den schweiziske tennisikonen.

Första dubbelfelet

Åttondeseedade Kevin Anderson från Sydafrika vände och vann det tredje setet. Setförlusten i det tredje setet innebar att 20-faldige grand slam-segraren Federer setsvit i Wimbledon slutade på 34 raka utan förlust, en tangering av hans eget rekord från 2006.

Och en olycka kommer ju sällan ensam.

Av bara farten tog Anderson också hem det fjärde. Och när även det femte setet hade gått mot gamesiffror av den högre kalibern så var Federers överlevnad i turneringen i högsta grad hotad. Utan att hitta break så fortsatte duellen mot tvåsiffriga gamesiffror i både Federers och Anderson kolumner.

Till slut, vid ställningen 11–11, kom Roger Federers första dubbelfel.

Han kunde valt ett bättre tillfälle – minst sagt. Anderson fick breaket han sökte och kunde därefter serva hem 13–11 i det femte och avgörande setet.

- Det känns bara hemskt. Jag såg inte detta komma. Jag kände mig inte mentalt trött under matchen. Nu känner jag mig hemskt trött och mycket besviken, sade Federer.

Anderson var förstås lika glad som Federer var besviken.

- När jag låg under med 2–0 i set sade jag till mig själv att fortsätta tro. Jag sade att det här är min dag. Du behöver tänka så när du möter Roger. Jag är i sjunde himlen just nu. Det är det här du jobbar så hårt för. Matcher som denna är mycket speciella, sade en lycklig Anderson.

För Kevin Anderson, nu klar för semifinal, väntar antingen 32-rankade Milos Raonic, Kanada, eller världstian John Isner, USA.

Djokovic vidare

Djokovic, tidigare världsetta men nu rankad 21 i världen, gjorde samtidigt sitt på centercourten. Med setsiffrorna 6–3, 3–6, 6–2, 6–2 besegrades japanen Kei Nishikori efter drygt två och en halv timmes spel.

I sin åttonde Wimbledon-semifinal i karriären väntar segraren mellan världsfyran Juan Martín del Potro, Argentina, och världsettan Rafael Nadal, Spanien för serben.