Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Roger Federer, till vänster, och Marin Cilic inför herrfinalen av Wimbledon i juli. Arkivbild.

Federer minns Cilic-förlusten: "Krossade mig"

Roger Federer är mångas favorit till att vinna Australian Open och ta sin 20:e grand slam-titel. Men tennislegendaren hyser stor respekt för formstarke Marin Cilic som var överlägsen i US Open-semifinalen 2014.

Siffror och erfarenhet talar sitt tydliga språk. Men idrottens tjusning är överraskningarna i de största sammanhangen.

Tennislegendaren Roger Federer ses av många som den störste spelaren någonsin, men slutar aldrig att imponera. I fjolårets Australian Open vann den nu 36-årige schweizaren sin 18:e grand slam-titel, som 17:e-seedad i turneringen efter ett långt skadeuppehåll. I år har världstvåan Federer spelat ännu bättre.

Fram till finalen har han inte förlorat ett set. Fredagens semifinal mot 58-rankade skrällspelaren Chung Hyeon fick avbrytas vid ställningen 6–1, 5–2 sedan sydkoreanen gett upp på grund av skavsår under vänster fot.

Semester tillsammans

- Jag är nöjd med att mitt spel fungerat bra ända sedan början av turneringen. Jag menar, jag har vunnit alla mina matcher utan att tappa ett set. Då måste saker och ting vara helt okej, säger Roger Federer.

I söndagens final (09.30 svensk tid) på centercourten Rod Laver Arena i Melbourne Park väntar världssexan Marin Cilic. Federer har vunnit åtta av nio möten med 29-årige Cilic, men minns den hittills enda förlusten väl.

- Han krossade mig i US Open-semifinalen (2014, setsiffrorna 3–6, 4–6, 4–6). Jag ser fram emot att möta honom. Vi spelade faktiskt mot varandra på semester i Maldiverna (i november). Båda letade efter en träningspartner. Jag har sagt till honom att träningen i tropikerna hjälpt mig, säger Federer skämtsamt.

Svensktränad duo

Marin Cilic – som slog ut 49-rankade och småskadade britten Kyle Edmund med 6–2, 7–6 (7–4), 6–2 i torsdags – har vunnit en grand slam-titel hittills i karriären, just US Open för tre och ett halvt år sedan. Det snabba hardcourt-underlaget passar den hårdservande och långe kroaten väl.

När den tidigare svensktränade duon (Peter Lundgren har tränat Federer och Jonas Björkman Cilic) möttes i sommarens Wimbledonfinal hämmades Cilic, precis som Chung, av ett skavsår under vänster fot. Federer kunde säkra sin 19:e grand slam-titel med setsiffrorna 6–3, 6–1, 6–4.

- Det gjorde inte så ont så att jag började gråta. Det var bara känslan att jag inte kunde ge mitt bästa, sade Marin Cilic då enligt The Telegraph.

Med två dagars vila inför Australian Open-finalen har Cilic nu haft bästa möjliga förutsättningar för att se till att vara på topp i finalen.

- I stort sett känner jag mig väldigt fräsch, säger Cilic.