Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Fotot: TT/Gareth Fuller

Federer i Wimbledon-final utan setförlust

Ingen har tagit ett set mot Roger Federer i årets Wimbledon. Storfavoriten är klar för ännu en final i rekordjakten på åttonde titeln i turneringen. På andra sidan nät på söndag väntar Marin Cilic.

För ett år sedan var Roger Federer ifrågasatt. I Wimbledon blev det förlust i semifinalen mot Milos Raonic och han fick en lårskada på köpet.

- Förra året var tufft. Jag satte mig lugnt ner och pratade med mitt team och valde att ta en paus. Jag är glad att jag gjorde det, säger han till Eurosport.

Schweizaren beslutade sig för att stå över resten av säsongen.

Det gjorde honom gott. Minst sagt.

Comebacken i Australien Open slutade med första grand slam-titeln på fem år.

Nu ser han ut att vinna sin andra bara i år.

Slog ut Berdych i raka set

35-åringen, som stod över grussäsongen för att spara på krafterna, vann semifinalen i Wimbledon mot Tomas Berdych i tre raka set. Tjecken som har Wimbledon som klar favorit bland de stora turneringarna sett till hans resultat. Och matchen var jämn. Bara varsitt servegenombrott de två inledande seten, som båda fick avgöras i tiebreak. Federer var bäst när det gällde och vann båda med 7–4.

I tredje set behövdes inget tiebreak. Federer bröt fram till 4–3 och följde upp med att nolla Berdych i gamet efter. I nästa servegame säkrade Federer segern genom 6–4. Han är klar för sin elfte final och siktar på åttonde titeln på gräset.

- Jag känner mig privilegierad att vara i ännu en final. Jag kan, ännu en gång, nästan inte tro att det är sant, säger han till Eurosport.

Sjundeseedade Marin Cilic, som tränas av Jonas Björkman, står för motståndet på söndag. Kroaten avancerade till sin första final på All England Club på elfte starten i turneringen efter seger i en tät fyrsetare (6–7, 6–4, 7–6, 7–5) mot amerikanen Sam Querrey.

- Det är otroligt. Jag har spelat bra sedan turneringen startade, säger 28-årige Cilic, som dundrade in 25 serveess och 70 vinnare i matchen.

"Brutal kvartsfinal i fjol"

När Cilic och Federer möttes i Wimbledon förra året ledde kroaten kvartsfinalen med 2-0 i set, innan schweizaren vände och vann.

- Vi spelade en brutal kvartsfinal i fjol och jag hade matchbollar emot mig. Det var en svår match och jag hade tur som vann.

Federer har 6–1 i inbördes möten.

- Roger spelar sin bästa tennis i karriären på den här banan, säger Cilic, som vann sin hittills enda grand slam-titel i US Open 2014.

Då slog han Federer på vägen.

- Han krossade mig i US Open för några år sedan. Jag hoppas att han inte spelar lika bra nu, säger Federer.