Febrig stämning när SM i thaiboxning avgjordes på Rondo

Ola Salo har vackert fått maka på sig när SM-galan i thaiboxning med dunder och brak avgörs på Rondo i Göteborg. Det är första gången på ett bra tag som thaiboxningseliten kommer till västkusten. Och galan är bara en pusselbit i planen att göra Göteborg till thaiboxningens centrum i Sverige.

ANNONS

Skrikande fans, popcorn och musik som vrålar ur högtalarna. Man kan lätt tro att det är en konsert som spelas på Rondo – om det inte vore för den där boxningsringen som ersatt scenen. För det är SM-finalerna i thaiboxning som fått ett hundratal människor att samlas i den anrika anläggningen när de svenska mästerskapen har kommit till Göteborg – för första gången någonsin.

– Det här är det första SM som Göteborg Muay Thai IF (Lejonkulan) arrangerar och det ser ut att bli ett av de mest påkostade också, säger arrangören Patrick Thomsen från Lingnoi Promotion som är del av arrangemanget.

ANNONS

Under helgen har upp emot 150 thaiboxare drabbat samman i en kampsport som är på frammarsch i Sverige.

Och efter kvalen, som utspelade sig på Valhalla under fredagen och lördagen, flyttade man in i Rondo.

– Tyvärr har det inte gått så bra för göteborgarna, säger Patrick Thomsen.

Ett Göteborgshopp kvar

Göteborgshoppet stod därför på söndagen till Nicholas Bryant som var den enda från Göteborg som tagit sig hela vägen till SM-finalen i 57-kilosklassen. Han gjorde också sin SM-debut i thaiboxning.

– Det blir tufft motstånd för honom men han har verkligen levererat bra matcher i kvalet så det kan gå hur som helst, säger Patrick Thomsen.

Det är inte bara hoppet om att få se en hemmaboxare få SM-bältet som lockat människor till galan. SM-finalen är enligt Patrick Thomsen en del i att göra sporten mer folklig, och att sätta Göteborg på kampsportskartan rejält.

Något man lyckats med genom att locka underhållning i form av lokalprofiler som Joel Alme och Lani Mo som mellanakter till matcherna.

– Jag vill få fler att lockas till kampsport så att alla kan se att det inte bara är som i USA utan att man inom thaiboxning faktiskt är schysst mot varandra, trots att man är motståndare, säger Patrick Thomsen.

ANNONS

Några av de som lockats till sporten är åskådarna Lollo Andrén som med sin syster rest till Göteborg för att följa sin son som coachar en av thaiboxarna.

– Man vänjer sig rätt fort vid att det är lite våldsamt. Det är lite med skräckblandad förtjusning man ser på det. Men det är ett bra arrangemang, säger hon.

"Det bästa SM någonsin"

En av de som deltog i SM var Otman Boujerad, från Göteborgsgymet Fighter Muay Thai (FMT). Han föll mot Anton Sjöqvist i semifinalen.

– Jag är ganska nöjd ändå, men ändå inte. Man vill alltid prestera mer, säger Otman Boujerad.

Vad tycker du om SM-arrangemanget?

– Det bästa som finns, det bästa SM någonsin. Det är första gången det är i Göteborg och jag tycker det är väldigt bra gjort. Rondo är ett bra ställe att arrangera det på. Det är mycket människor, bra matcher på elitnivå. Jag är väldigt nöjd.

Hur skulle du säga att thaiboxningen i Göteborg mår?

– Ja, det har ju inte gått så bra för oss i år. Vi är väldigt duktiga, men i år var det inte vårt år.

Vad tror du det beror på?

– Kanske är det mycket press, med mycket publik. Man har mycket att bevisa för hemmapubliken. Men det är bara att jobba hårdare och fortsätta att blicka framåt!

ANNONS

Vid 22.20 stod det också klart att göteborgaren Nicholas Bryant stod pall för pressen och vann SM-guld i viktklassen -57 kg. Han besegrade Jonathan Zeray via domslut (3-0).

Finalmatcher i SM i thaiboxning 2019

Damer -45 kg: Camilla Danielsson besegrade Moa Persson via domslut (3-0)

Damer -48 kg: Jessica Pettersson besegrade Lisa Mattsson via domslut (3-0)

Damer -51 kg: Uma Galli besegrade Therese Gunnarsson via domslut (3-0)

Damer -57 kg: Patricia Axling besegrade Livia Malmborg Nygaard via domslut (3-0)

Damer -60 kg: Ewin Ates besegrade Sara Bengtsson via domslut (2-1)

Damer -63,5 kg: Sara Matsson besegrade Isra Al Shairawi via domslut (3-0)

Damer -67 kg: Emma Stonegård besegrade Erica Björnestrand via domslut (3-0)

Damer -71 kg: Angela Mamic besegrade Sofia Junttila via domslut (2-1)

Herrar -57 kg: Nicholas Bryant besegrade Jonathan Zeray via domslut (3-0)

Herrar -60 kg: Kim Falk besegrade Liam Komijani via RSC i Rond 5

Herrar -63,6 kg: Mathias Jonsson besegrade Robert Nordkvist via RSC i Rond 1

Herrar -67 kg: Freddy Gonzalez Castro besegrade Kenny Hong via domslut (3-0)

Herrar -71 kg: Jonathan Larsson besegrade Shwana Kadirzada via domslut (3-0)

Herrar -75 kg: Anton Sjöqvist besegrade Otabek Ergashev via domslut (3-0)

Herrar -81 kg: Cristopher Bajo besegrade Marcus Sundin Liljedorff via domslut (2-1)

Herrar -86 kg: Kim Dahlgren besegrade Martin Eriksson via domslut (3-0)

Herrar -91kg: Hannes Ezelius besegrade Jimmy Jannesson via domslut (3-0)

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS