Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Jordan Spieth får hjälp av Bubba Watson på med segerkavajen efter segern i US Masters 2015. Spieth är en av favoriterna till titeln i år igen.

Favoriterna i jakten på den gröna kavajen

Det där med tycke och smak är förstås upp till var och en, men kan man med bästa vilja i världen säga att den är snygg? Ändå är det den golfens världsstjärnor vill dra över axlarna på söndag. Den gröna kavajen.

Rikt folk pratar inte om pengar, men 1,9 miljoner dollar – med dagens svaga kronkurs cirka 18,3 miljoner kronor – är en vacker slant in på kontot hos den som hyllas på 18:e greenen efter 72 spelade hål i US Masters på söndag.

Äran är desto större. En seger på Augusta National Golf Club ger automatiskt en status i branschen som överträffar det mesta.

Och så är det kavajen.

Amerikanskt igen?

Vid prisutdelningen kläs vinnaren sedan 1949 i klubbens gröna kavaj, en symbol att man för alltid är förknippad med Augusta National.

I fjol var det Patrick Reed som fick en grön kavaj när han var ett slag bättre än Rickie Fowler och två vassare än Jordan Spieth. Mycket talar för att det blir amerikanskt firande igen, men kanske ett annat namn än trion som gjorde upp om titeln 2018.

Grand slam för McIlroy?

Här är några av spelarna som pekas ut som favoriter:

+ Dustin Johnson, 35 år, USA. Världsrankning: 2. Majortitlar: 1.

Imponerade stort när han vann WGC i Mexiko, 21 slag under par. Fjärde tävlingen i år på USA-touren där han var topp-6. Delad fyra på Augusta för tre år sedan. Dags för andra majorn sedan US Open-segern 2016?

+ Rory McIlroy, 29, Nordirland. Världsrankning: 3. Majortitlar: 4.

Vinner han hinner nordirländaren med en "grand slam" innan han fyller 30 i början av maj. Jagar sin första titel i US Masters. McIlroy har inlett året strålande och har inte hamnat utanför de tio bästa i någon av de tävlingar han spelat. Vann nyligen Players Championship.

+ Justin Rose, 39, England. Världsrankning: 1. Majortitlar: 1.

Förlorade särspelet mot Sergio Garcia för två år sedan och var tvåa även 2015. Tog sin tionde seger på USA-touren när han vann Farmers Insurance Open tidigare i år. Trots alla framgångar har han bara vunnit en major.

+ Jordan Spieth, 25, USA. Världsrankning: 33. Majortitlar: 3

Har rasat på rankningen och är, sett till årets resultat, inte i den form som krävs. Men så har det varit tidigare också och Spieth älskar verkligen Augusta. Här har han en seger, två andraplatser och en tredjeplats sedan debuten 2014.

+ Francesco Molinari, 36, Italien. Världsrankning: 7. Majortitlar: 1.

Vann British Open och har sedan dess varit den formstarkaste spelaren i världen. Dominerade för Europa i Ryder Cup och blev förste italienare att slå sig in på topp 10-listan.

+ Brooks Koepka, 28, USA. Världsrankning: 4. Majortitlar: 3.

Årets spelare på USA-touren 2018 och står med tre titlar i sina sex senaste majortävlingar. Vann både US Open och PGA-mästerskapen i fjol. Vunnit en gång på USA-touren i år.

Svenskarna?

Alex Norén har mest kämpat den här vintern och våren och samma sak kan sägas om Henrik Stenson, som gör sin 14:e start i Augusta. Gick starkt förra året och slutade delad femma.