Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Höör förlorade SM-finalen mot Sävehof i våras. Arkivbild.

Favoriten Höör vill etablera sig i Europa

Höör har på allvar etablerat sig i den svenska handbollstoppen. Nu vill den lilla skånska klubben kliva upp en nivå.

Den snöpliga SM-finalförlusten mot Sävehof i våras – där Ida Odén avgjorde i slutsekunderna – är fortfarande lite smärtsam att prata om för H65 Höörs lagkapten Sofia Hvenfelt.

- Jo, men det är klart att det fortfarande svider att prata om den. Det är inte jättekul att du ska dra upp den nu igen, säger hon.

"Väldigt revanschsugna"

Efter att ha gjort debut i landets högsta serie 2011 har Höör sakta men säkert etablerat sig i handbollstoppen. Förra året tog klubben sitt första SM-guld och i våras blev det alltså silver.

- Det var tufft, men vi har laddat på för en ny säsong. Vi är väldigt revanschsugna, säger Hvenfelt, vars Höör inleder ligaspelet på onsdagen borta mot tippade toppkollegan Skuru.

Höör har dock inte enbart gjort en resa i Sverige. Redan säsongen 2013–2014 blev det seger i Europacupen Challenge Cup. Guldåret nådde Höör final i samma turnering, men förlorade. Den gångna säsongen missade Höör gruppspel i Champions League och fick nöja sig med EHF-cupen, men där stannade äventyret vid en tredjeplats i gruppen.

- Att få spela i Europa gör att man får mäta sig med en lite högre nivå och det gör att man sporras ännu mer till att ta nästa steg. Ni vill vi nog ta det ett steg till och etablera oss i Europa framöver.

TT: Vad krävs för att nå dit?

- Framför allt krävs det bättre fysik. De är extremt bra tränade fysiskt de lag vi möter ute i Europa och sedan måste vi bli smartare på planen. Man kan inte göra några dumma misstag eller ha några tekniska fel som kommer från ingenstans. Man måste vara väldigt noggrann – annars blir man straffad direkt av de utländska lagen, säger Hvenfelt.

"Kan trigga varandra"

Efter att Sävehof dominerat damhandbollen totalt i närmare ett decennium har det blivit mer konkurrens i toppen. SHE-kollegerna har utnämnt Höör till favorit att vinna både SM-guld och grundserien, men även Skuru och Sävehof nämns i guldtipsen. Just den hårdare konkurrensen tror Hvenfelt kan lyfta damhandbollen mot europeiska höjder.

- Det är klart att det är jättebra för svensk handboll att vi är fler som slåss om det. Om man ser till de andra europeiska lagen ligger vi fortfarande lite, lite efter – men att vi har fler topplag i Sverige gör att vi kan trigga varandra uppåt, säger Sofia Hvenfelt.