Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Häckens Alexander Farnerud (till höger) var tillbaka i allsvenskan efter 13 år utomlands – och gjorde två målgivande passningar när Häcken besegrade Östersund med 3–1.

Farnerud bakom Häckens vändning

Tillbaka i allsvenskan efter 13 år utomlands. Alexander Farnerud gjorde två assist när Häcken vände mot Östersund.

Efter en 13-årig Europatour genom Frankrike, Tyskland, Danmark, Schweiz och Italien stod Alexander Farnerud i regnet på Hisingen.

32-årigen var redo för sitt första allsvenska framträdande för Häcken.

2003 spelade han senast i den högsta svenska fotbollsserien för moderklubben Landskrona Bois.

Östersunds engelska sommarfynd från division 3-klubben Ytterhogdal Curtis Edwards hade pangat in sitt första allsvenska mål i första halvlek. Nasiru Mohammed hade kvitterat för Häcken i en blixtrande snabb kontring i 52:e minuten. Matchklockan stod på 58 minuter när Farnerud byttes in och ersatte Martin Ericsson som central offensiv mittfältare.

- Jag kan spela på flera olika offensiva positioner, men det är här jag trivs bäst. Det är en skön känsla att vara igång igen. Jag har en tung period bakom mig med mycket skador, säger Alexander Farnerud.

Rapp kontring

Han hade varit ute på konstgräset i knappt en kvart när Häcken kom i nästa rappa omställning. Östersundsbacken Sotirios Papagiannopoulos slog ett galet uppspel som Demba Savage bröt. Sedan gick det fort. Savage till Farnerud som direktpassade vidare till John Owoeri. Nigerianen hade ett enkelt jobb att peta in 2–1-målet.

Med mindre än tio minuter kvar avgjordes matchen definitivt. Alexander Farnerud slog en hörna som Tefu Mashamaite satte 3–1-målet på.

- Någon kan ha touchat bollen emellan, så vi kan väl säga att jag gjorde en och en halv assist, säger Farnerud.

Drygt en halvtimme var lagom denna höstiga söndag, tycker Farnerud.

- Jag är tillbaka, men jag är inte riktigt i form. Man känner att pumpen tar slut lite snabbare än den skulle göra. Jag får köra på och försöka komma in i det.

Lärde sig sången

Och i omklädningsrummet fick Landskronapågen lära sig en ny sång när lagkamraterna gång på gång skriksjöng: ”Vi som e’ från Göteborg åker aldrig hem med sorg, vi som är från Göteborg, hej, hej, hej!”

TT: Går det att sjunga så när man är skåning?

- Det går bra. Jag är i ett Göteborgslag nu, så det är helt okej, säger Farnerud och ler. Jag kom in i det efter tredje versen.