Rosengårds Lotta Schelin klappas om efter 1–0 målet i cupfinalen mot Linköping.

Fantastisk Marta gav Rosengård guldet

Hennes OS slutade i tårar inför ett fullsatt Maracana. Men i söndagens final i svenska cupen fick Marta revansch när nästan hon på egen hand såg till att Malmö äntligen fick sin efterlängtade cuptitel.

|

Malmö och Svenska cupen brukar sällan vara en lyckad kombination. Nitton år hade gått sedan något av stadens lag lyckats ta hem en cuptitel – men i söndagens repris på fjolårets finalmöte med Linköping hade FC Rosengård inga som helst bekymmer att ro hem segern.

Tacka Marta för det. Den brasilianska magikern, vars drömmar om OS-guld dog i semifinalen mot Sverige, låg bakom det mesta när skåningarna triumferade med 3–1.

- Det har inte varit lätt efter allting som hände i OS. Vi trodde verkligen vi kunde gå hela vägen och sedan åker vi ut efter straffar och blir utan medalj. Det är fortfarande jättejobbigt att tänka på Rio, men om vi fortsätter på det här sättet kommer det nog göra mindre ont, sade en lättad Marta efter finalen.

Schelins första titel

Rosengård gick ut med ett högt presspel och dominerade matchen ända från start, men det dröjde till slutet av första halvlek innan ledningsmålet kom. Marta hittade Lotta Schelin som med ett distinkt avslut i högra hörnet gjorde sitt första mål i Rosengårdströjan.

- Det var jäkligt skönt. Dessutom var det min första titel i Sverige, och det är ju något jag längtat efter, sade Schelin.

Martas show

Andra halvlek hade knappt hunnit starta innan det var dags för Marta att fortsätta sin show. Lekande lätt gjorde hon bort tre Linköpingförsvarare innanför straffområdet innan hon elegant chippade bollen till bortre stolpen där Lieke Martens stötte in bollen. – Det var en bra passning, men ärligt talat inte hundra procent meningen, sade Marta med ett leende.

Formstarke Stina Blackstenius reducerade på nick med 67 minuter på klockan, men bara minuten senare var Marta framme igen och pricksköt säkert in hemmalagets tredje mål. Därefter hade hemmalaget inga bekymmer att bevaka sin ledning.

- För mig känns det inte som en revansch efter OS, men det var skönt att starta hösten på ett bra sätt. Nu handlar allt om FC Rosengård och ingenting mer, sade Marta.

Ingen publikstorm

Utöver Marta fanns hela sju färska OS-silvermedaljörer på planen, och arrangörerna hade hoppats att dessa skulle locka en storpublik till matchen. På plats fanns även förbundskapten Pia Sundhage, som drog ner de största applådsalvorna. Den underhållande matchen följdes dock endast av 2057 personer – mindre än hälften jämfört med fjolårets final i Linköping.