Löperskan Fanny Dusabimana har fått sin dopingdom.
Löperskan Fanny Dusabimana har fått sin dopingdom. Bild: ANDREAS SANDSTRÖM

Fanny Dusabimana dömd för doping

Dopningsfallen haglar in i Idrottssverige. Den senaste i raden är Fanny Dusabimana, som tog SM-brons för Eskilstuna Friidrott på 1 500 meter förra året. Nu står det klart att hon får strängast möjliga straff från Riksidrottsförbundet.

ANNONS
|

Dopningfallen har duggat tätt i Sverige på sistone.

Först brottarstjärnan Jenny Fransson.

Sen terränglöparen Robel Fsiha.

Och nu medeldistanslöparen Fanny Dusabimana.

Under tisdagen meddelade Riksidrottsförbundets dopningsnämnd att Dusabimana stängs av i fyra år efter att ha testat positivt för två förbjudna substanser som rör bloddoping.

Fyra år är maxstraffet och var även samma straff som Jennie Fransson fick. Domen kommer efter en längre efter en utredning som inleddes redan i februari.

Dusabimana, som tävlar i 1 500 meter för Eskilstuna Friidrott, testades positiv efter att hon varit på ett läger i Kenya.

– Det som skett understryker verkligen att antidopningsarbetet är en global fråga som vi måste fortsätta att samarbeta kring, men även säkerställa att aktiva på alla nivåer rustas med kunskapen om hur det personliga ansvaret ser ut, säger Johan Storåkers, ordförande i Riksidrottsförbundets dopningsnämnd, till Expressen.

ANNONS
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS