Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Alpinstjärnan Maria Pietilä Holmner avslutar karriären efter en längre tids ryggproblem.

Familjelängtande "PH" ler mot karriärslutet

Ryggproblemen stoppar Maria Pietilä Holmner från OS. 31-åringen avslutar i stället den alpina karriären och ser fram emot giftermål och familjeliv.

Sexfaldiga VM-medaljören Maria Pietilä Holmner har haft problem med ryggen i ett par års tid. I september valde hon att ta ett avbrott från den ordinarie träningen med det alpina landslaget och fokusera på rehabilitering. Men efter jul blev det tydligt att ryggen inte håller för belastningen alpin skidåkning innebär.

OS i Pyeongchang är inte aktuellt och hon väljer i stället att avsluta den 15-åriga elitkarriären.

"Sorgligt"

- Det är sorgligt, jag har åkt skidor sedan jag var två år och tävlat på den är nivån sedan jag var 16. Det blir en typ av separation på något vis, säger 31-åringen.

Beslutet innebär en punkt för livet som slalom- och storslalomstjärnan Maria "PH". De största triumferna tog hon i hemmabacken i Åre: VM-silver i storslalom 2007 och seger i världscupslalomen 2014, det som blev hennes sista.

- Förutom min lilla alpina andrafamilj kommer jag sakna att vakna upp och känna det här pirret; alla känslor, nervositet, framgång och motgång. Det tror jag är svårt att hitta i det vanliga livet.

Många elitidrottare har genom åren avslutat sina karriärer med tårar i ögonen. Trots den onda ryggen så bemöter Pietilä Holmner karriärslutet med ett leende när hon träffar media på ett hotell i centrala Stockholm.

Hon oroas inte för hur hon ska hantera ett liv efter karriären.

- Absolut inte. Jag lever ett fantastiskt liv utanför skidåkningen som är en otrolig trygghet för mig. Jag tror inte det kommer bli stora problem på något vis, säger Pietilä Holmner som ännu inte avslutat sina gymnasiestudier.

- Genom mina fina resultat har jag ändå kunnat få en ekonomisk trygghet som gör att jag i dag kan känna lugnet ett tag, säger hon utan att veta exakt hur mycket hon tjänat på sin skidåkning.

Okritisk expert

OS-debuten kom i Turin 2006 och hon slutade fyra i slalom i Vancouver 2010. I Sotji för fyra år sedan blev det en sjätteplats i storslalom. "PH" kommer vara på plats även vid vinterspelen i Pyeongchang om drygt tre veckor, som bisittare i Discoverys tv-sändningar.

TT: Kommer det vara svårt att vara kritisk?

- Ja, det kommer det vara, och det kommer jag nog inte vara heller. Visst, de kallar mig expert. Men jag är så pass nära det här och vill mer förmedla skidåkningen.

Årebon har en förlovningsring som blänker på vänster ringfinger och ser fram emot ett framtida giftermål med fästmannen Hans Olsson, 33, också tidigare alpin landslagsåkare.

TT: Var ser du dig själv om fem år?

- Då hoppas jag att jag har några små kids som jag ska lära åka skidor. Men jag ska inte pusha dem till det om de inte vill. Jag tror att jag håller på med ett spännande jobb där jag kan motivera människor att uppnå sina mål. Men vad det är? Ingen aning.