Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Mattias Falck vann kvartsfinalen mot Simon Gauzy, Frankrike, och har därmed säkrat Sveriges första VM-medalj i singel sedan 1999.

Falck ordnade historisk VM-medalj i Budapest

Mattias Falck skrev historia i Budapest. Med kvartsfinalsegern mot Simon Gauzy säkrade han Sveriges första VM-medalj i singel på 20 år. Frågan är bara vilken valör det blir...

1999 förlorade Jan-Ove Waldner semifinalen mot kinesen Ma Lin i Eindhoven, Nederländerna, och blev därmed bronsmedaljör.

Ingen svensk singelspelare, vare sig på herr- eller damsidan, har sedan dess tagit någon VM-medalj i bordtennis.

Fram tills nu.

När Mattias Falck vann kvartsfinalen mot 34-rankade fransmannen Simon Gauzy säkrade han inte bara en semifinalplats – han stod även för ett efterlängtat trendbrott.

Med 4–1-segern i Budapest har 27-åringen ordnat Sveriges första VM-medalj i singel på 20 år.

- Det här är otroligt starkt. Mattias Falck är stark mentalt och jag är egentligen inte överraskad att han är framme i semifinal, säger Waldner, som dock inte är på plats i Ungern.

"Röra mig bättre"

I första set vände Falck två underlägen till seger med 11–8. Han hade även setboll i andra men tappade och förlorade med 11–13.

- Efter andra set började jag röra mig bättre, kom rätt till bollarna och lyckades sätta press på honom, säger han till TT.

När bättre rörelser blandades med taktisk briljans vann han två raka set – 11–6 och 11–3 – och gick snabbt upp till 6–1 i femte.

Då trodde många att matchen var över.

Men Gauzy började chansa, fick in några poäng och tvingade matchcoachen Jörgen Persson att agera.

- Jörgen tog timeout i ett viktigt läge och sedan rann det iväg, säger Falck som sedan vann setet med 11–7.

"Hann inte med"

Persson:

- Simon Gauzy hann helt enkelt inte med och det viktigaste är att Mattias vågar slå igenom sina slag.

Eftersom det inte spelas bronsmatcher i VM kommer Mattias Falck att lämna turneringen med som sämst en bronsmedalj i väskan. Om han ska kunna packa ner någon ädlare valör behöver han vinna semifinalen mot An Jae-Hyun.

Sydkoreanen är rankad 157:a i världen och slog ut Falcks landsman Truls Möregårdh i andra omgången.