Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Falck om motståndaren: "Slog honom senast"

Efter 4–1 i set i åttondelsfinalen mot sydkoreanska världssexan Lee Sang-Su är Mattias Falck klar för kvartsfinal i bordtennis-VM i Budapest. Som första svensk på 14 år.

Ja, man får backa bandet till 2005 för att hitta senaste tillfället Sverige hade en spelare i kvartsfinal. Då var det Peter Karlsson, som i sitt sista VM nådde så långt. Nu är det 27-årige Mattias Falck det handlar om.

Han fick dock ingen drömstart på åttondelsfinalen. I första set hade Falck, rankad 16 i världen i singel, setboll men förlorade med 11–13.

- Jag var nervös i början, gjorde några enkla missar. Det brukar vara svårare när man tappar första set, men nu fick jag en bra start i andra och jag märkte att han hade svårt för min förstaattack, sade Falck.

När han väl fick greppet i alla övriga set – 6–3 i andra fram till flera setbollar och öppnade med 5–1 i såväl tredje som fjärde – fick sydkoreanske världssexan Lee Sang-Su stora problem.

Efter den inledande setförlusten var Falck helt överlägsen och i femte set gick han från 2–5 till 9–5. Matchcoachen Jörgen Persson fick stort beröm av Mattias Falck.

- Vi arbetade tillsammans i Malaysia förra året och sedan januari har han arbetat med att förbättra min förstaattack, sade Falck.

"Vet hur Gauzy spelar"

I fredagens kvartsfinal väntar alltså 34-rankade Simon Gauzy, en högerhänt attackspelare. Utöver tidigare nämnda vinst i Qatar Open vann Falck även mot fransmannen i lag-VM i Malaysia för tre år sedan.

- Vi vet hur Gauzy spelar och vet hur vi ska möta honom taktiskt, sade Jörgen Persson.

Falck fortsatte att hylla Persson:

- Det känns väldigt tryggt att ha honom på bänken. Vi känner varandra väl, vi bor och tränar båda i Halmstad. Sedan i början av året har vi tränat mycket tillsammans och han var med mig i Oman och Qatar för några veckor sedan, sade Mattias Falck.

Då gick det bra, först final i Oman och därefter semifinal i Qatar. Om det räcker lika långt i VM återstår dock att se.

Gauzy har en silvermedalj från EM 2016 som främsta singelmerit – samma år som Mattias Falck tog sig till final i Soc.

Hyllade Falck

I Budapest har Gauzy imponerat genom att slå ut finalseedade kinesen Xu Xin. Och i åttondelsfinalen gjorde han processen kort med 57-rankade Wang Yang, Slovakien, och vann med 4–0.

Simon Gauzy var full av beundran för Falck.

- Mattias är en helt fantastisk spelare. Han överraskar alltid oss andra spelare. Vem hade kunnat tro att han skulle bli så här bra för tre år sedan? sade Gauzy enligt journalisten Anton Edman.

Trots att fransmannen slog ut kinesiske världstvåan Xu Xin lägger han över pressen på svensken inför kvartsfinalen.

- I går (mot Xu Xin) var jag underdog, i dag (mot Wang Yang) var jag favorit, i morgon (fredag, mot Mattias Falck) är jag underdog igen, sade Gauzy.