Radamel Falcao.
Radamel Falcao.

Falcao tillbaka i gammalt gott slag

Monaco leder franska ligan och är en semifinalseger mot Juventus från final i Champions League. Radamel Falcao, 31, är tillbaka i gammalt gott slag. Det ena hänger naturligtvis ihop med det andra.

ANNONS
|

Backa bandet några år och colombianen var något av sinnebilden för en misslyckad värvning. Först lånade Manchester United honom säsongen 2014-15.

Facit: Fyra mål på 26 matcher.

Sedan var det Chelsea som stödde sina pengar på honom – trots det tämligen genomgående bleka intryck han gjort på Old Trafford.

Facit: Ett mål på tio matcher.

En miljon per skott

De engelska tidningarna stryker som bekant ingen medhårs. Om Falcao läste Daily Mail är oklart, men där fick han hur som helst stämpeln på sig som "en rik man med ett förstört rykte". Daily Telegraph gjorde jämförelsen mellan hans lön och prestationer på planen och kom fram till att varje skott på mål kostade Chelsea runt en miljon kronor.

ANNONS

Det var inte roligt i England, om man säger så.

I grund och botten handlade motgångarna om att Falcao hade svårt att komma tillbaka efter skadan som stoppade honom från VM i Brasilien 2014.

Han återvände till Monaco och bland det första han bidrog med var ett mål i 2–1-segern mot Fenerbahce den 27 juli – i Monacos första match i den tredje kvalomgången till Champions League. Mer än nio månader senare står han på 28 mål – alla tävlingar inräknade – och leder ett lag som tagit såväl Frankrike som Europa med storm.

Känner sig omtyckt

- Jag tror att allt handlar om att tro på sig själv och spela regelbundet i laget. Resten sköter sig självt. Jag känner mig omtyckt av klubben och av fansen. Jag får stöd av mina lagkompisar, jag trivs i klubben och i staden och njuter av stunden.

- Min familj trivs också här (Monte Carlo) och det är omständigheter som gör att det går så bra på planen, sade han nyligen i en intervju för uefa.com.

ANNONS

Falaco, supertalangen Kylian Mbappé och alla de andra begåvade spelarna i Leonardo Jardims offensivt präglade lag står inför den ultimata utmaningen mot Juventus betongförsvar. Italienarna har bara släppt in två mål i säsongens Champions League.

- Inte ens Barcelona kunde göra mål på dem i två matcher, så det kommer att bli komplicerat för oss, säger Monacos polske försvarare Kamil Glik till Reuters.

Onsdagskvällens match spelas på Stade Louis II, returen på tisdag i Turin.

TT

Fakta: Radamel Falcao

Född: 10 februari 1986 i Santa Marta, Colombia.

Längd: 173 cm.

Position: Anfallare.

Klubb: AS Monaco.

Tidigare klubbar: Lanceros Boyacá, Colombia, River Plate, Argentina, Porto, Atlético Madrid, Monaco, Manchester United (lån), Chelsea (lån).

Aktuell: För några år sedan av många ansedd som förbrukad på högsta nivå på grund av skador och en misslyckad tid i England. Nu har han en av karriärens starkaste säsonger bakom sig. Den kan också bli den framgångsrikaste. Monaco är på väg att vinna franska ligan och är i semifinal i Champions League.

ANNONS