Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Svensk elitfotbolls generalsekreterare Mats Enquist har varit framträdande i alla coronaturer i svensk fotboll. Arkivbild. Bild: Thomas Johansson/TT
Svensk elitfotbolls generalsekreterare Mats Enquist har varit framträdande i alla coronaturer i svensk fotboll. Arkivbild. Bild: Thomas Johansson/TT

Fakta: Coronabeskeden om svensk fotboll

Folkhälsomyndigheten väntar ytterligare med att ge klartecken för allsvenskt spel.
Här är några av de viktigaste beskeden kring svensk elitfotboll under coronapandemin.

+ 11 mars: Publik stoppas från matcher

Med bara några dagar kvar till spel i svenska cupen och herrlandskampen mellan Sverige och Ryssland på Friends arena i Solna står det klart att matcherna måste spelas utan publik.

Orsaken är regeringens beslut att förbjuda sammankomster för mer än 500 personer på uppmaning av Folkhälsomyndigheten. Syftet är att minska smittspridningen av det nya coronaviruset som samma dag klassas som en pandemi av Världshälsoorganisationen (WHO).

+ 13 mars: Svenska cupen skjuts upp

Svenska fotbollförbundet (SvFF) beslutar att spelet i svenska cupen ska skjutas upp efter att fotbollslagen själva kommit med det förslaget.

Matcherna som skjuts upp är herrarnas kvartsfinaler och sju gruppspelsmatcher för damerna. Enligt fotbollsförbundet vill lagen avstå spel för att inte riskera att bidra till ökad smittspridning.

Internationella fotbollsförbundet (Fifa) rekommenderar samtidigt att alla landskamper i mars och april ska ställas in. Därmed går Sveriges planerade matcher, hemma mot Ryssland och borta mot Cypern, om intet.

+ 19 mars: Seriepremiärerna skjuts upp

Alla säsongsstarter i de högsta serierna skjuts upp, enligt ett formellt beslut av SvFF. Ligorna som drabbas är allsvenskan, damallsvenskan, superettan och elitettan, som enligt beslutet startar tidigast i slutet av maj eller i början av juni.

Enligt spelprogrammet skulle damallsvenskan ha inletts den 3 april och herrarnas allsvenska dagen efter.

+ 17 april: Damerna ställer in cupen helt

Svenska cupen för damer ställs in efter beslut av SvFF. Därmed kommer ingen cupvinnare att koras det här året.

Beslutet stöds av en stor majoritet av de föreningar som berörs, enligt ett pressmeddelande från förbundet.

Herrarnas cupturnering förblir uppskjuten.

+ 21 april: Datum sätts för allsvensk premiär

Fotbollsklubbarnas intresseorganisation på herrsidan, Svensk elitfotboll (Sef), fattar ett definitivt beslut om att starta allsvenskan och superettan den 14 juni.

Beskedet kommer efter ett extrainsatt videomöte mellan Sef och de 32 elitklubbarna, som alla visat enighet kring datumet.

– Sannolikheten för ligastart då är hög (...) Det finns alla skäl i världen att tro att vi kan starta då, säger Mats Enquist, generalsekreterare i Sef.

+ 29 april: Datum sätts för cupkvartsfinaler

SvFF går på Sefs linje och beslutar att herrarnas kvartsfinaler i svenska cupen ska spelas den 1 juni. Enligt beslutet ska semifinalerna och finalen sedan spelas i juli – alternativt den 5 respektive den 9 juni.

SvFF skriver i ett pressmeddelande att beslutet kan omprövas om samhällsutvecklingen kräver.

Kvartsfinalerna i svenska cupen är Häcken–Elfsborg, Mjällby–Falkenberg, Hammarby–Göteborg och Malmö FF–AIK.

+ 7 maj: Över 3 000 döda

Smittspridningen av det nya coronaviruset fortsätter och antalet döda i covid-19, sjukdomen som utvecklas av viruset, passerar 3 000, meddelar Folkhälsomyndigheten.

+ 8 maj: Första mötet med Folkhälsomyndigheten

Representanter från SvFF, Sef, Riksidrottsförbundet (RF) och Folkhälsomyndigheten träffas för första gången i ett gemensamt möte för att diskutera planerna på att starta elitfotbollen i mitten av juni.

Fotbollssidan presenterar ett förslag på hur fotbollen ska kunna spelas enligt den nuvarande planen, men myndigheten dröjer med sitt besked.

"Utfallet var det väntade – att vi behöver ses och diskutera igen, när myndigheten haft möjlighet att bedöma förslagen", säger Håkan Sjöstrand, generalsekreterare på SvFF, till förbundets hemsida.

+ 15 maj: Andra mötet med Folkhälsomyndigheten

Folkhälsomyndigheten meddelar SvFF, Sef, Elitfotboll dam (EFD) och RF att något beslut kring när den professionella fotbollen kan inledas ännu inte tagits.

I stället väntas ett besked i början av juni när Folkhälsomyndigheten presenterar förhållningsregler för andra sommaraktiviteter som camping och båtsemester.