Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: SIMON HASTEGÅRD
Bild: SIMON HASTEGÅRD

Fagemo hjälpte Sverige rädda monstersviten

Underläge två gånger om mot Finland. Då såg Frölundas Samuel Fagemo till att ta JVM-premiären till förlängning – där Sverige kunde avgöra och ta sin 49:e raka gruppspelsseger i turneringen.
– Det är ett väldigt starkt kvitto på vår lagmoral, säger Fagemo till Viasat.

Det var inte vilken JVM-premiär som helst. Det var de regerande mästarna Finland mot ett Sverige som hade 48 raka gruppspelssegrar att ståta med.

Det var en svit som skulle se väldigt bräcklig ut under kvällen – även om Sverige inledde piggt med flera frilägen ner mot Justus Annunen i finska målet.

Patrik Puistola skulle nämligen ta ledningen för Finland – innan allt komma att handla om Nils Höglanders makalösa solomål till 1–1 i början av andra perioden.

LÄS MER: Svenskens makalösa nummer i JVM-premiären

Men Finland tog ledningen på nytt genom Kristian Tanus – och sedan började klockan ticka, och ticka, och ticka ...

Fagemo med viktiga kvitteringen

– Någonstans så står väl matchen och väger där, och vi går kanske ner oss lite grann. Finland är nära att göra 3–1 men jag tycker att vi visar karaktär när vi jobbar oss tillbaka, säger svenske förbundskaptenen Tomas Montén i Viasats sändning.

Sverige låg på i tredje perioden men hade svårt att få hål på de regerande mästarna. Men med fem minuter kvar klev Frölundas Samuel Fagemo fram och forcerade in sin egen retur till 2–2.

Innan dess hade han redan hunnit med en assist till Sveriges första mål – och var således den största anledningen till att juniorkronornas makalösa svit på 48 raka gruppspelsmatcher inte bröts.

– Det var bara att ta min retur och skuta in den, så det kändes skönt, säger Fagemo själv till Viasat.

"Betyder hur mycket som helst"

I den påföljande förlängningen kunde sedan Djurgårdstalangen Alexander Holtz säkra segern för Sverige genom ett mål i powerplay.

– Vi får en sen utdelning som jag tycker vi är värda. Det är ett väldigt starkt kvitto på vår lagmoral, säger Fagemo själv till Viasat efter matchen.

Avgörandet i förlängningen innebär alltså att juniorkronorna är uppe i 49 raka gruppspelssegrar i JVM. Nästa match för Sverige blir mot Schweiz – på lördag klockan 19.00.

– Kul! De hade en tuff match i dag så de är säkert sugna på att möta oss, säger Fagemo till Viasat.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.