Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Fabio Jakobsen, till vänster, kraschade otäckt i Polen runt i början av augusti. Arkivbild.
Fabio Jakobsen, till vänster, kraschade otäckt i Polen runt i början av augusti. Arkivbild. Bild: Tomasz Markowski/AP/TT

Fabio Jakobsen tillbaka på cykeln efter livshotande krasch

Fabio Jakobsens liv hängde på en skör tråd efter en otäck krasch i augusti.
Men nu nederländske cyklisten tillbaka i cykelsadeln.

Bilderna spreds på sociala medier och nyhetssajter över världen. På dem kunde man se hur Fabio Jakobsen prejades av banan och kraschade illa. Faktiskt så illa att han var en hårsmån från att dö.

23-åringen försattes i konstgjord koma och opererades i flera timmar efter kraschen. Han ådrog sig allvarliga ansiktsskador, hade bara en tand kvar i munnen och fick sys med 130 stygn. Men två dagar senare återfick han medvetandet.

– Jag är väldigt tacksam över att vara vid liv, sade Jakobsen efter att ha fått lämna sjukhuset.

Landsmannen Dylan Groenewegen, som ansågs ha orsakat kraschen, stängdes av i nio månader. Groenewegen har tidigare uttryckt sin ånger kring incidenten som nästan kostade hans landsmans liv.

– Låt oss vara tydliga med att det aldrig är min avsikt att äventyra andra cyklisters säkerhet. Men det är helt klart mitt fel, jag avvek från min linje och det är inte tillåtet. Det gick så snabbt. Du såg genast att det inte var särskilt bra.

Tillbaka på cykeln igen

Nu är Fabio Jakobsen dock tillbaka i sadeln, knappt fyra månader efter olyckan. Under tisdagen twittrade han ut en bild på sig själv och Delore Stougje, intill parets cyklar.

"Det har varit en ganska speciell resa hit. Med det här inlägget skulle jag vilja tacka alla medicinska experter som har hjälpt mig på den här långa resan", skrev han.