Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Nelson Piquet ber om ursäkt till Lewis Hamilton (bilden). Arkivbild.
Nelson Piquet ber om ursäkt till Lewis Hamilton (bilden). Arkivbild. Bild: Hamad Mohammed/AP/TT

F1-profil ber Hamilton om ursäkt för rasism

Trefaldige F1-världsmästaren Nelson Piquet ber Lewis Hamilton om ursäkt efter ett rasistiskt uttalande som fördömts av både formel 1 och den brittiska storstjärnans stall Mercedes.

I november uttalande sig Nelson Piquet, F1-världsmästare 1981, 1983 och 1987, i en podcast om en incident i Storbritanniens grand prix mellan rivalerna Lewis Hamilton och Max Verstappen i juli. 69-åringen använde sig då av en nedsättande term – "neguinho" – om Hamilton.

Under tisdagen fördömde både F1 och Hamiltons stall Mercedes händelsen. Dagen efter bad Nelson Piquet, vars dotter är tillsammans med Verstappen, om förlåtelse.

"Jag ber om ursäkt av hela mitt hjärta till alla som tagit åt sig, inklusive Lewis som är en otrolig förare. Men översättningen i en del medier som nu cirkulerar i sociala medier är inte korrekt", skriver Nelson Piquet i ett uttalande och fortsätter:

"Det jag sade var illa genomtänkt. Jag försvarar det inte. Jag vill däremot klargöra att den använda termen historiskt är vedertagen som en synonym till 'kille' eller 'person' på brasiliansk-portugisiskt vardagsspråk och intentionen var aldrig att förolämpa."

Lewis Hamilton menar att Piquet ger uttryck för ett uråldrigt tankesätt.

"Jag har varit omgiven av dessa attityder och utsatt hela mitt liv. Det har funnits gott om tid att lära. Det är dags för handling", skrev Hamilton på Twitter på tisdagen.