Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Marcus Ericsson. Arkivbild.

F1-experten: "Inte orolig för Ericsson"

Två avbrutna lopp och en sistaplats. F1-säsongen har börjat tungt för Marcus Ericsson – så borde vi vara oroade?

Söndag, 6 september 2015. Monza, Italien. Det var senaste gången som Marcus Ericsson tog poäng i formel 1. Sedan dess har den svenske F1-föraren och hans team, Sauber, kämpat i motvind för att åter kliva upp bland de poänggivande placeringarna.

Förra säsongen slutade helt poänglös och på de tre inledande loppen under 2017 är Ericssons facit som följer: brutet lopp i Australien (hydraulikfel); sist av alla som gick i mål, 15:e plats, i Kina och förra helgen brutet lopp i Bahrain (trasig växellåda). Dessutom långsammast på fredagens båda träningspass inför VM-deltävlingen i Sotji, Ryssland – fyra tiondelar bakom stallkamraten Pascal Wehrlein.

"Gjort det han kan"

På ren svenska: noll poäng och en deppig start på året.

- Det har gått tungt resultatmässigt, men man måste samtidigt vara medveten om vilka möjligheter han har med sin bil. Han har gjort det han kan med det material han har, säger Viasats F1-kommentator Janne Blomqvist till TT.

Formel 1 ser annorlunda ut i år. Reglementsförändringar har gett snabbare bilar och ett återuppståndet Ferrari, ett decennium efter senaste titeln. Men förändringar gynnar sällan mindre stall, som Ericssons Sauber.

- Man brukar säga att det drar isär startfältet. De stora har så mycket mer resurser. Utvecklingsutrymmet är gigantiskt och de som har mest resurser kan dra stor nytta av det.

Inte purung

Marcus Ericsson är 26 år gammal nu och ingen purung talang längre. Det här är hans fjärde säsong i F1. Men någon större press är han inte under.

- Inte från stallet, utan från honom själv. För att komma högre upp och sitta i en bättre bil skulle han behöva göra några "headline-resultat", säger Blomqvist.

TT: Så vi ska inte oroa oss för att bli utan en svensk i F1?

- Det kommer att finnas plats för honom på gridden i många år framåt. Han kommer säkert göra fyra, fem år till.