Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Arkivbild på Peng Shuai, som inte synts i offentligheten på drygt två veckor. Bild: Mike Groll
Arkivbild på Peng Shuai, som inte synts i offentligheten på drygt två veckor. Bild: Mike Groll

Försvunna stjärnans mystiska mejl ifrågasätts

Kinesiska tennisstjärnan Peng Shuai har inte synts i offentligheten sedan hon riktade anklagelser om sexuella övergrepp av en toppolitiker i landet. Under onsdagen släppte kinesisk statsmedia ett mejl de påstår kom från henne, men vars autenticitet nu ifrågasätts.

Det var för drygt två veckor sedan som den tidigare världsettan i dubbel, Peng Shuai, publicerade anklagelserna om sexuella övergrepp på plattformen Weibo. I sitt inlägg anklagade hon landets förre vice premiärminister, Zhang Gaoli, för sexuella övergrepp, som enligt henne påbörjades för tio år sedan.

”Jag var så rädd den eftermiddagen. Jag gav aldrig mitt samtycke, jag grät hela tiden.”, skrev hon på Weibo enligt NPR.

Både inlägget och hennes konto raderades strax efter offentliggörandet, i vad som misstänks vara statsinitierad censur, och Peng Shuai har inte synts i offentligheten sedan dess.

LÄS MER: Kinesiska stjärnans sexbrottsanklagelse raderad

LÄS MER: Peng Shuai försvunnen efter anklagelse mot Kinas förre vice premiärminister

Statsägd media släppte mejl

Under onsdagen släppte kinesiska, statsägda nyhetskanalen CGTN en skärmdump av ett mejl de påstår kommer från Peng Shuai. I mejlet kallas nyheterna om Shuai för påhittade, något BBC tidigare uppmärksammat.

”Innehållet har inte bekräftats eller verifierats av mig personligen och det släpptes utan mitt godkännande”, står det i mejlet.

Vidare dementeras uppgifterna om sexuella övergrepp, som kallas ”osanna”, samt uppgifterna om att hon skulle vara försvunnen. I mejlet skriver Peng Shuai, enligt CGTN, att hon ”inte är försvunnen, ej heller i fara. Jag har bara vilat hemma och allting är fint.”

Mejlet avslutas med en uppmaning till det internationella damtennisförbundet, WTA, att vidare påståenden om Peng Shuais välbefinnande måste godkännas av henne först.

Misstänks vara falskt

Sedan CGTN publicerade uttalandet på Twitter har kommentarer om dess autenticitet vällt in. Flera användare kallar mejlet fejk, och jämför sättet det är skrivet på med vanliga bedrägerimejl online.

Andra påpekar det faktum att skrivarmarkören fortfarande är synlig över ett av orden i CGTN:s skärmdump, vilket skulle kunna peka mot att mejlet aldrig ens skickats.

Även Steve Simon, ordförande för WTA, tvivlar på uttalandets äkthet. Via förbundets hemsida skriver han att vad som nu släppts ”bara ökar min oro om hennes välmående och vistelseort”, samt att ”WTA och världen behöver självständiga och verifierbara bevis på hennes säkerhet.”

Simon säger sig även ha försökt söka Peng Shuai personligen, via flera kommunikationsverktyg, hittills utan framgång.

LÄS MER: WTA pressar Kina om försvunnen stjärnspelare

LÄS MER: Osaka: "Jag chockas av vad som pågår"

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.