Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/49

Första kvinnan i Boston marathon – i år sprang 70-åringen igen

Första gången Kathrine Switzer sprang Boston marathon blev det en dramatisk upplevelse för den unga amerikanskan. Hon var den första kvinnan som ställde upp officiellt i loppet och det gillades inte av alla. I år var 70-åringen tillbaka på startlinjen.

Switzer blev en hjälte för kvinnorättsrörelsen när hon sprang det klassiska loppet 1967. Ingen kvinna hade tidigare genomfört Boston marathon med en nummerlapp och för att undvika uppmärksamhet från arrangörerna hade hon anmält sig i "falskt namn", KV Switzer.

Några kilometer in i loppet blev det uppenbart att alla inte tyckte att kvinnor skulle få delta. Jock Semple, som arbetade med loppet, attackerade henne och försökte att rycka nummerlappen – men Switzers pojkvän hann emellan.

Switzer fullföljde loppet och tog sig i mål på fyra timmar och 20 minuter.

– Det som hände på Bostons gator för 50 år sedan förändrade mitt liv, och förändrade många andra människors liv, säger hon i en telefonintervju till CNN efter årets lopp, som hon fixade på 4.44,31.

– Dagens lopp var en hyllning till de senaste 50 åren och de kommande 50 åren kommer att bli ännu bättre.

Läs även: Världens bäst betalda idrottskvinnor

Switzer genomförde årets Boston marathon med samma startnummer som 1967. Och sedan den banbrytande insatsen för 50 år sedan är 261 ett nummer som symboliserar mod för kvinnliga löpare.

Tävlingsledningen för Boston marathon kommer att "pensionera" startnummer 261 som en hyllning till pionjären Kathrine Switzer.

I bildspelet högst upp i artikeln har GP-sporten samlat 16 av sportvärldens häftigaste kvinnor och deras minst sagt imponerande prestationer.

1966 blev Roberta Bingay Gibb den första kvinnan som genomförde Boston marathon, men hon sprang utan nummerlapp och fanns inte med i de officiella startlistorna.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.