Förslaget: Stäng av Ryssland – från alla mästerskap

Wada vill ta i med hårdhandskarna mot Ryssland efter dopningsskandalen under OS i Sotji 2014. Enligt New York Times föreslår antidopningsbyrån att alla ryska idrottare ska stängas av från alla mästerskap – i fyra år.

ANNONS
|

Det var 2016 som en av modern tids största dopningsskandaler uppdagades. Den internationella antidopningsbyrån, Wada, hade då kommit fram till att Ryssland, med hjälp av bland annat säkerhetstjänsten, hade fuskat med dopningsprover för sina egna atleter under vinter-OS i Sotji två år tidigare.

Sedan dess har landet bland annat straffats genom att landets olympiska komité inte fick delta under OS i sydkoreanska Pyeongchang förra året. Istället fick enskilda ryska idrottare tävla under neutral flagg som "Olympiska idrottare från Ryssland".

Nu har en Wada-panel kommit med en ny utredning, kring den ryska dopingen, vilken man ska presentera för Wadas ledning i Paris i början av december.

ANNONS

I utredningen, som panelen har publicerat på Wadas hemsida, framgår det att man vill dela ut ytterligare ett straff, ett rejält sådant.

Fyra års avstängning

Panelen, som är ledd av den brittiske juristen Jonathan McLaren, föreslår nämligen enligt att Ryssland stängs av från i princip alla stora mästerskap – i fyra år. Vilket New York Times var först med att skriva.

På hemsidan skriver Wada-panelen att avstängningen bland annat skulle innefatta ungdoms-OS (sommar och vinter), Olympiska spelen och Paralympics (sommar och vinter) och stora mästerskap som arrangeras eller sanktioneras av några av de stora organisationerna.

Detta innebär i praktiken sommarens OS 2020, fotbolls-VM i Qatar om tre år och fotbolls-EM i sommar. För att nämna några mästerskap.

Dessutom vill man att Ryssland, som står som en av tio värdnationer under fotbolls-EM 2020, ska förlora rätten att arrangera, eller ansöka om att arrangera, ett mästerskap under fyraårsperioden.

ANNONS