Mats Ahdrian (KD) är ordförande fastighetsnämnden. Han föreslår att idrotten bör likställas med kulturens konstnärliga utsmyckningar.
Mats Ahdrian (KD) är ordförande fastighetsnämnden. Han föreslår att idrotten bör likställas med kulturens konstnärliga utsmyckningar. Bild: Mia Höglund

Förslaget: En procent av stadens byggprojekt bör avsättas till Göteborgs idrott

När Göteborgs stad bygger nytt, om eller till avsätts en procent av byggkostnaderna till konstnärlig utsmyckning. Nu föreslår fastighetsnämndens ordförande Mats Ahdrian (KD) att det ska gälla även för idrotten.
– För oss som gillar idrott låter det som en självklarhet, säger han.

ANNONS
|

Sedan 2013 är det ett krav i Göteborgs Stad att förvaltningar och helägda bolag ska avsätta en procent av den totala byggkostnaden för ”konstgestaltning” om de bygger nytt, bygger om eller bygger till.

Det betyder att en konstnär får i uppdrag att skapa ett konstverk eller en konstnärlig gestaltning i anslutning till platsen där det byggs.

LÄS MER:Idrottsministerns lösning på anläggningsfrågan – göra som Danmark

Regeln gäller både för bostäder, kontor och offentliga rum som parker, lekplatser, torg och trafikplatser.

Nu föreslår fastighetsnämndens ordförande Mats Ahdrian (KD) en liknande lösning för idrottsanläggningar och att det vid varje stadsbyggnadsprojekt också avsätts medel för nya idrottsytor.

Ställer inte kulturen och idrotten mot varandra

– I varje stadsutvecklingsprojekt ska en procent ska gå till konstnärlig utsmyckning, men noll till idrotten. Idrotten har så viktig del i samhällsbyggnaden att det bör avsättas medel även dit, säger Mats Ahdrian.

ANNONS

Mats Ahdrian har ett långt och nära förflutet inom idrotten i staden, bland annat som klubbdirektör i Frölunda, styrelseledamot i IFK Göteborg och ordförande i det kommunala arenabolaget Got event.

LÄS MER:Föreningslivet ökar pressen för att få lösning på arenafrågan

Både i sina tidigare uppdrag och i sitt nuvarande som ordförande i fastighetsnämnden vurmar Mats Ahdrian för idrotten och utvecklingen av dess anläggningar – och kan med visst fog betygssätta Göteborgs stad förhållningssätt i frågan.

Här skiljer han på elitidrottens arenor och breddidrottens anläggningar.

– Jag ställer inte kulturen och idrotten mot varandra. Jag blir beklämd av den bristande tanken eller respekten för idrotten som vi har i staden, säger han.

Ahdrian förespråkar att detaljplaner för nya bostadsområden exempelvis även innehåller spontanidrottsytor.

Anders Albertsson på RF-Sisu positiv till förslaget

– Politiken måste bestämma att idrotten är en viktig del i varje stadsdel. Det är ett brottande med kommersiella intressen. Därför jag fick den här idén. Vi sätter av pengar till konstprojekt för varje byggprojekt. Vi borde ha ett liknande tänk för idrotten. För oss som gillar idrott låter det självklart. Det finns starka skäl för, säger han.

LÄS MER:Stor brist på simhallar i Göteborg – bara en byggd på över 40 år

Anders Albertsson är distriktsidrottschef på RF-Sisu Västra Götaland och ställer sig positiv till Mats Ahdrians förslag.

– Det är otroligt viktigt att en förening har ytor där de kan bedriva hela verksamheten. Det andra är att när man väl bygger något, som en gymnastiksal ihop med en skola, att man följer de beslut som fattas och att det byggs fullmåttshallar.

ANNONS

Distriktsidrottschefen utvecklar sitt resonemang:

– Det är viktigt att idrotten får sina behov tillgodosedda. Det finns inte de musklerna i en ideell förening. Precis som staden stimulerar konst kan den stimulera de som ska verka i lokalerna, säger han.

Planerar att lyfta frågan i fastighetsnämnden

Mats Ahdrian är noga med att poängtera att frågan inte drivs i KD:s politiska program.

– Jag blir ofta uppvaktad av föreningar som har olika idéer om utveckling av sina anläggningar. Det handlar om att skapa mer medel till idrotten. Jag planerar att lyfta frågan i presidiet i fastighetsnämnden vid vårt nästa möte hur vi skulle kunna gå vidare, säger han.

Eventuella beslut fattas slutligen av kommunfullmäktige.

Robert Andersson Hammarstrand (S) är ledamot av fastighetsnämnden och vill avvakta med att yttra sig om förslaget tills nämnden har fått det presenterat för sig.

LÄS MER:Stödet till idrotten oförändrat

GP-sportens Alexander Olausson guidar till de bästa reportagen och nyheterna vid sidan av eliten – oavsett säsong. För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar.

Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS