Kommer damerna snart att köra fem i stället för tre mil i Holmenkollen? Arkivbild.
Kommer damerna snart att köra fem i stället för tre mil i Holmenkollen? Arkivbild.

Förslag från Sverige: Femmil för damer

Sverige vill ha mer jämställda distanser inom längdskidåkningen. Ett förslag är att damerna ska köra 50 kilometer i stället för 30.

ANNONS
|

Längdskidåkningen är en av de olympiska idrotter som är minst jämställd. Damer och herrar kör olika långa distanser.

Den byråkratiska vägen till att göra om det internationella mästerskapsprogrammet är lång, men som ett första, tydligt steg, vill Sverige se en testtävling där både damer och herrar kör 50 kilometer.

- Det kan låta enkelt när jag säger att "det är bara att pröva". Vi har aldrig gått till att vi har suttit och röstat om det här, därför tror jag det är viktigt att man har en tävling. Jag tycker till exempel att Holmenkollens femmil skulle vara perfekt att testa att damerna åker, säger Niklas Jonsson, som är Sveriges representant i Internationella skidförbundet Fis längdkommitté, och tillägger:

ANNONS

- Det är viktigt att säga att det finns ingenting fysiologisk som säger att damer skulle åka kortare distanser än killar. Absolut inte. De tränar lika mycket och är lika bra tränade. De skulle klara av en femmil lika bra som herrarna.

"Skulle inte säga nej"

Nästa helg arrangeras Holmenkollens klassiska längdtävling strax utanför Oslo, då med att herrarna kör 50 kilometer på lördagen och damerna 30 kilometer på söndagen.

Från och med 2020 ska damerna och herrarna i "Kollen" årligen turas om att tävla på den klart mer folkfyllda lördagen. Niklas Jonsson, OS-silvermedaljör på femmilen i Nagano 1998, hoppas att tävlingen snart går i bräschen, även med jämställda distanser.

- Vi vet att det är mycket publik, feststämning runt banan och man är duktiga på att tv-producera tävlingarna även om det blir lite längre avstånd mellan åkarna. Skulle vi testa på en sådan tävling tror jag inte man skulle säga nej. Går det bra, ja då blir det en fråga igen "ska vi ändra distanserna".

ANNONS

I Fis längdkommitté pågår en ständig diskussion bland de 18 medlemsnationerna kring hur sporten ska utvecklas och kommersialiseras. Det är många parametrar som spelar in när en ny distans ska införas på tävlingsprogrammet, exempelvis sändande tv-bolag, åkarnas åsikter och vad som ger störst intäkter.

- Vi plockade bort fem kilometer för damer här för ett tag sedan, det var väl inte bara positivt från åkarna själva. Oavsett vilket beslut man tar kommer en del tycka att det är bra och en del tycka att det är mindre bra.

- När jag själv var aktiv på 90-talet, och man började prata om att införa sprint, var ingen tränad för att åka så kort. Vi åkte sällan kortare än 10 kilometer, säger Niklas Jonsson.

Kvinnliga stjärnor

I andra olympiska idrotter som friidrott och simning tävlar män och kvinnor på samma distanser. Jonsson har svårt att svara på varför längdskidåkningen är så konservativ.

ANNONS

- Jag tror det är tradition. Från början var det en okunskap, sedan har det levt kvar att det varit olika distanser, säger han och påpekar att utvecklingen går framåt.

- Man har skapat en idrott med en ekonomisk jämlikhet som få andra idrotter har; vi har samma prispengar och vi försöker variera så att damerna och herrarna åker på bästa tv-sändningstid. Vilket har gjort att, om vi tittar till Norden, så är nog de största stjärnorna tjejer.

TT

Fakta: Mästerskapsdistanserna inom längdåkningen

I VM i Seefeld i Österrike tävlas det på följande distanser:

Herrar: Sprint 1,6 km, 15 km, 30 km (skiathlon 15+15 km), 50 km samt stafett 4x10 km och sprintstafett 6x1,6 km.

Damer: Sprint 1,2 km, 10 km, 15 km (skiathlon 7,5+7,5 km), 30 km samt stafett 4x5 km och sprintstafett 6x1,2 km.

ANNONS