Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Alexander Gustafsson (till vänster) och experten och tidigare fajtern Magnus "Jycken" Cedenblad. Arkivbild.

Förre UFC-fajtern: "Matchen är gigantisk"

Natten till söndag har Alexander "The Mauler" Gustafsson chans på revansch i titelmatchen i lätt tungvikt mot Jon Jones. En match som är den största svenska MMA-händelsen genom tiderna, enligt experten och tidigare fajtern Magnus "Jycken" Cedenblad.

Magnus Cedenblad har tränat med Gustafsson i flera år. Han lade ner sin egen karriär i augusti men är fortsatt insatt i UFC-världen, bland annat i egenskap av expert i Viasats sändningar.

Trots att Gustafsson har gått två titelmatcher tidigare – mot Jon Jones och Daniel Cormier – anser Cedenblad att det här är den största svenska MMA-händelsen någonsin.

- Vi har möjlighet att få en UFC-mästare, som går att likna vid en världsmästartitel. Det har vi aldrig haft och det är en väldigt stor chans att vi får det nu med "Alex". Alex möter ju Jon Jones som kanske är den bäste genom tiderna, och att Alex har möjlighet att slå honom är gigantiskt, säger han.

TT: Hur stor är matchen i UFC-världen?

- Det är jättestort, som alltid när en titel står på spel. Men speciellt att Jon Jones går om titeln, att han är tillbaka är väldigt spektakulärt eftersom han är en av de bästa genom tiderna.

Inställningen kan bli avgörande

"The Mauler" förlorade på poäng mot Jon Jones 2013. Förutom chansen till en personlig revansch på amerikanen, kan en eventuell seger ha stor påverkan på Gustafssons karriär.

- Rent karriärmässigt vore det gigantiskt. Det är något speciellt med att vara mästare, både ekonomiskt och sportsligt. Han får fler möjligheter, mer betalt och kan ställa krav på ett annat sätt.

TT: Vad talar för att Alexander Gustafsson ska vinna?

- Alex var ju nära att vinna senast, och sedan dess har han blivit ännu bättre. Framför allt är han på en bättre mental plats än tidigare. Jag har tränat med Alex i många år, och när de möttes första gången var Jones oslagbar, och Alex hade det i bakhuvudet hela tiden. Han förlorade på poäng men det var inte så att Jones "slog honom". Det var små marginaler och han föll på målsnöret. Nu vet han att han kan vinna. Bara den inställningen tror jag kan fälla ett avgörande.

"Kommer bli diskussioner"

Inför matchen har mycket handlat om att den har flyttats från Las Vegas till Los Angeles på grund av upptäckten av den anabola steroiden turinabol i Jones blod. Amerikanen – som har varit avstängd för dopning tidigare – skulle inte hinna få MMA-licens i tid av delstaten Nevada men fick grönt ljus av Kalifornien.

Det är osäkert var ämnet kommer ifrån. Det kan vara spår av samma substans som Jones fälldes för i juli förra året.

- Det ställer ju frågetecken för hur folk kommer att resonera. Det är så sjukt, man vet inte vad han går runt med för känslor. Har han sett sig själv som en fuskare tidigare eller såg han sig själv som en som har fått i sig skit via någon dricka? Men det är klart att det är stort för honom att vara tillbaka. Den senaste matchen mot Alex var den tuffaste i hans karriär, och många tycker ju att Jones förlorade den matchen. Om han får vinna lite klarare den här gången betyder det nog jättemycket för honom, säger Cedenblad.

TT: Blir det inte ett liknande scenario igen om Jones skulle vinna – att segern ifrågasätts?

- Självklart. Det är så tråkigt, folk kommer direkt säga att Jones inte hade vunnit om han var ren. Det kommer ju svida för honom, men om han vet om att han inte har fuskat så kommer han nog ändå känna en personlig vinst. Men det är inget snack om att det kommer bli diskussioner.