Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sebastian Johansson (här i Carlstad Crusaders) spelade under flera år i college i USA och tränade tillsammans med NFL-laget San Diego Chargers - nu är han tränare för Göteborg Marvels. Bild: KENTA JÖNSSON
Sebastian Johansson (här i Carlstad Crusaders) spelade under flera år i college i USA och tränade tillsammans med NFL-laget San Diego Chargers - nu är han tränare för Göteborg Marvels. Bild: KENTA JÖNSSON

Förre collegestjärnan ny tränare i Göteborg Marvels

I USA gjorde Sebastian Johansson stor succé som collegespelare och tränade tillsammans med NFL-laget San Diego Chargers.
Sedan en tid har värmlänningen sadlat om till tränare och nu ska han leda ett stukat Göteborg Marvels tillbaka till toppen.
– Det går nog inte i ord att säga hur viktigt det här är, säger klubbens ordförande Jens Carlqvist.
– Vi har någonting i Göteborg som är början på något väldigt stort, säger nye huvudtränaren.

"Det gick för bra, för fort."

Så summerar Göteborg Marvels ordförande, Jens Carlqvist, resa från Superserien ner till division 1. Det amerikanska fotbollslaget hade stått för en imponerande säsong i högstaligan 2018. Men så kom bakslagen – och de var många.

Nyckelspelare skadades och sponsorintäkterna minskade. Marvels fick då ta det tunga beslutet att degraderas ner till division 1.

– Det var mer eller mindre fara för hälsan att spela i Superserien, berättar klubbens ordförande Jens Carlqvist.

Nu har den amerikanska fotbolls-klubben fått nog, nu vill man bli ett lag att räkna med igen.

För att lyckas med detta tar man in ett riktigt tungt namn som huvudtränare, nämligen Sebastian Johansson.

Värmlänningen gjorde stor succé när han spelade collegefotboll på Marshall University i Huntington, West Virgina, och 2016 tog han sånär en plats i NFL-laget San Diego Chargers.

Jens Carlqvist (vänster) tillsammans med nye huvudtränaren Sebastian Johansson. Bild: Göteborg Marvels
Jens Carlqvist (vänster) tillsammans med nye huvudtränaren Sebastian Johansson. Bild: Göteborg Marvels

Johansson har tidigare varit fystränare för Marvels under försäsonger, men nu tar han över huvudansvaret i den storsatsande Göteborgsklubben.

– Det ligger lite tur bakom, men det är ju som att vinna på lotto. Vi kunde erbjuda det som lockade honom mest, sen bor han ju i staden. Så det var såklart ett tungt skäl, säger Jens Carlqvist.

Vad var det som gjorde att valet föll på honom?

– Just för vår klubb har han den rätta personligheten. Dels ha det här kunnandet från planen, han har ju spelat i USA, dels att han jobbar med träning och kan mycket om att bygga upp kroppen för att förebygga skador. Det matchar på alla ställen för det vi sökte.

Sebastian Johansson å sin sida känner att det är han själv som har dragit vinstlotten.

– Jag kan ju inte sticka under stolen med att jag sitter med mycket kunskaper och erfarenheter. Men samtidigt får jag säga att jag är väldigt lycklig lottad över att kunna ha en så bra grupp nära hemmet. Så jag får väl säga att de kan vara lyckliga över att ha mig och jag över att ha dem.

Kontraktet är skrivet över den kommande säsongen, som drar igång i april. Intentionen är att han ska bli kvar längre. Carlqvist säger att första året kommer handla om att de båda parterna får känna vart man har varandra.

– Vi vill ha honom under en överskådlig tid, så länge han vill vara med och vi kan hålla honom nöjd. Vi vill ju inte binda fast honom på något vis om han skulle få chansen att dra utomlands och få välbetalda jobb, säger ordföranden.

"Fan dags att det blir bra"

Just välbetalda jobb fanns att tillgå för Sebastian Johansson som nobbade bud i Tyskland och Sverige för att komma till Göteborg. Familjelivet var en stor bidragande orsak, men också det stora ansvaret som Marvels valt att ge honom.

– Det slutgiltiga var att jag kommer in till ett lag som vill lära sig och lyssna. Samtidigt som jag får välja stab och system, jag får anförtro de andra delarna till personer som jag vet är bra karaktärer och det väger otroligt tungt för mig.

Det är inte bara en erfaren tränare som Göteborgsklubben har knutit till sig, det är också en optimist som tror att lagets bästa dagar finns i framtiden.

– Vi har någonting i Göteborg som är början på något väldigt stort.

Han tillägger:

– Många har sagt att det har gått så tungt för Göteborg och att det inte har varit bra. Men nu är det fan dags att det blir bra.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.