Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Elin Eldebrink gjorde 18 poäng mot Frankrike – personbästa i landslaget.

Förlust för Sverige – nu väntar åttondel

Sverige lyckades inte skrälla till sig en kvartsfinalplats i basket-EM – men det var nära. Efter förlust med 65–71 mot Frankrike väntar nu Lettland i åttondelen.

När Montenegro överraskande vann över Tjeckien med 70–57 tidigare under söndagen tändes ett litet ljus. Nu behövde Sverige inte längre vinna med tio poäng eller mer, nu skulle seger räcka för en direktbiljett till kvartsfinal.

Sverige drev upp tempot, provade olika sorters försvar, men kunde aldrig äta upp underläget från den första perioden (9–17). Varje gång Blågult började knappa in till ett sexpoängsunderläge, satte fransyskorna ett enkelt läge.

Det blev till slut förlust med 65–71.

- Vi kämpar in i det sista, vi vill verkligen vinna matchen, men Frankrike är ett otroligt starkt lag. Vi får vara nöjda med att det bara var lite poäng, säger Frida Eldebrink som klev in i startfemman för första gången i turneringen och fortsätter:

- Det är jätteskönt att spela så pass jämt med dem som är rankade att vinna turneringen. Det var inte en perfekt match, utan det finns mycket att jobba på. Det kändes som vi bara fick en liten dipp, men kom ut ur den snabbt och gick vidare.

"Det vi behövde"

Nu väntar åttondelsfinal mot hemmanationen Lettland, som hamnade på tredjeplats i tuffa grupp A, efter Spanien och Storbritannien.

- Det är lugnt, Lettland nu. Alltså jag är förbannad, men vi spelade riktigt bra. Det här är det momentum vi behövde. Vi får bygga vidare på det här. Men ah, jag vill ju slå Frankrike, säger Amanda Zahui.

Zahui som hade en tuff afton mot erfarna stora franska spelare. Centern hade knappt haft bollen i de två första perioderna, och hade bara satt en trepoängare när Sverige gick till halvtidsvila i underläge 25–35. Hon slutade på 13 poäng, jämfört med hennes snitt på 20 från de två tidigare matcherna, och fick gå av planen med fem foul.

- Det var svårt för henne i dag. De har stora tjejer under korgen. Hon sköt lite mer utifrån, och öppnade upp så att vi hittade mycket attacker mot korgen, säger Frida Eldebrink.

Pumpa inside

Mot Lettland kommer spelet bli annorlunda. Hemmanationen är både kortare och mindre fysiska.

- Letterna har inte så starka postspelare, så vi kommer gå in mer inside. Det känns som att det är det som slår en direkt, pumpa mycket inside, säger Frida Eldebrink.

Elin Eldebrink blev poängbäst i Sverige med 18 poäng, vilket också är personligt rekord i landslaget.