Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bara Therese Johaug var snabbare än 19-åriga Frida Karlsson i milloppet i VM.

Förklaringen till succén: "Ett djävulskt driv"

Frida Karlsson chockade skidvärlden med sitt VM-silver. Men bakom kulisserna visste både 19-åringen själv och hennes mentala coach att något var på gång.

I kväll får Frida Karlsson sin silvermedalj vid en ceremoni i Seefeld.

Att en svenska skulle ta medalj på 10 kilometer klassiskt var det säkert många som hoppades på. Men få hade nog trott att det skulle bli Frida Karlsson – och att hon verkligen skulle pressa suveränen Therese Johaug.

Men faktum är att VM-debutanten hade skickat lovande signaler timmarna innan hon gav sig ut i spåret.

Frida Karlsson har arbetat med den idrottspsykologiska rådgivaren Stig Wiklund sedan hon var 16 år och har rutinen att höras av med Wiklund inför varje tävling på sms, för att både meddela hur mycket hon tror på sig själv den dagen och för att bestämma en målbild att visualisera mentalt.

Målbilden: Ta medalj

Självförtroendet inför gårdagens tävling? "Tio av tio", säger Wiklund. Målbilden: "Att ta medalj".

- Det handlar om att ha din tuffaste målbild. Att våga ligga på gränsen och vara bekväm i det obekväma, säger Stig Wiklund och betonar att målbild inte är detsamma som ett resultatmål.

Som ni förstår var det alltså en formtoppad Frida Karlsson som gav sig ut i spåren.

- Sedan är det bragdartat att i det här läget kunna prestera på den här nivån. Det är inte bara att gå in och leverera, men hon har den förmågan att vara bäst när det gäller, säger han.

Fystränaren Stefan Thomson, som jobbar med damerna i skidlandslaget, noterade också att det var något speciellt med Karlsson.

- Jag tänkte på det när hon gick ner till startfållan, att hon är så otroligt cool i hela situationen. Det är ändå debut för henne. Så hon är otroligt mentalt stark, säger han.

"Bäst i världen om tre år"

Stig Wiklund har jobbat med flera andra idrottare, från fotbollsstjärnan Emil Forsberg till skidåkaren Johan Olsson, och ser ett nästan unikt psyke hos Frida Karlsson. Ett psyke i Zlatan Ibrahimovic-klass, har han tidigare sagt.

- Hon är så kolossalt målmedveten, ett djävulskt driv. Hon säger ifrån ibland också och vet vad hon vill ha. Hon vill utmana hela tiden, ligga på gränsen. Det kan Frida hantera och därför kan hon bli bäst i världen, säger han.

- Skulle det (i en tävling) inte gå bra av någon anledning så lär vi oss av det i stället. Vi jobbar långsiktigt för att hon ska bli bäst i världen om tre, fyra år.

Även Stefan Thomson tror att den unga talangen har en stor kapacitet.

- Den är enorm. Eftersom hon är så ung känns det som att det är en bit kvar till taket, det gör det otroligt intressant framöver. Det borde finnas ganska mycket mer, eftersom hon är 19 år. Potentialen finns att hon ska kunna bli fruktansvärt bra... och det är hon ju redan.