Alhaji Jeng har fått en del pikar för att använda solglasögon i SVT:s VM-studio. Själv berättar han att det inte alls är solglasögon han använder.
Alhaji Jeng har fått en del pikar för att använda solglasögon i SVT:s VM-studio. Själv berättar han att det inte alls är solglasögon han använder. Bild: JOEL MARKLUND

Förklaringen till Jengs omtalade "solglasögon"

Den tidigare Öis-stavhopparen Alhaji Jeng har hyllats för sin insats som expert i SVT:s studio under friidrotts-VM i Doha. Men det är en sak som fått folk att reagera, inte minst i sociala medier. Jeng har nämligen kritiserats för att han använder solglasögon i studion. Nu berättar tv-experten i en intervju med Aftonbladet att det inte alls är solglasögon han använder.
– Migrän är nästa etapp om jag inte gör så, säger Alhaji Jeng.

ANNONS
|

Det har gått drygt tre år sedan Alhaji Jeng lade staven på hyllan med bland annat ett VM-silver från Moskva 2006 och mängder av SM-guld på meritlistan. Nu är 37-åringen i full gång med sin comeback i VM-sammanhang, men i stället för att tävla är det som expertkommentator i SVT:s studio.

– Det gäller att ha tungan rätt i munnen eftersom det är live hela tiden. Det är många aspekter man får ha med sig. Man har verkligen fått sätta sig in i friidrotten igen, sa Alhaji Jeng i en intervju med GP några dagar innan avfärden till Qatar.

LÄS MER:Jeng: "Smärtan i sig var inte värd det"

Tungan rätt i munnen har den tidigare Öis-stavhopparen från Angered onekligen haft. Jeng har hyllats för sin insats som expert i mästerskapet så här långt. Mycket tack vare sina pedagogik i studion.

ANNONS

Men det är inte bara hans expertis som väckt uppmärksamhet. Tittare har reagerat på att Jeng använder solglasögon i studion. I en intervju med Sportbladet berättar han dock att så inte alls är fallet.

– Jag har väldigt dålig syn, jag har opererat ögonen. Jag hade +5,75 och sen är jag astigmatiker, −6,0. Det är mycket, det innebär att jag har ett brytningsfel som gör att jag är väldigt känslig för ljus. Därför har jag fotokromatiska glas vilket innebär att om det är ljust ute blir de här becksvarta. I studion ser man mina ögon i den ena kameran men inte i den andra. Det är väldigt enkelt, migrän är nästa etapp om jag inte gör så, säger Jeng till Sportbladet.

På frågan angående just reaktionerna svarar Jeng:

– Reaktioner bryr jag mig inte om överhuvudtaget, det är helt ointressant. Jag bygger inte min tillvaro på vad andra tycker, men jag kan förstå att andra tycker det är stötande, säger Alhaji Jeng.

ANNONS