Henrik Signell, snart en heltidsanställd förbundskapten?
Henrik Signell, snart en heltidsanställd förbundskapten?

"Fördelar med förbundskapten på heltid"

Handbollslandslaget är tillfreds med förutsättningarna och Henrik Signell är stolt över spelarna. Nästa utvecklingssteg kan vara en förbundskapten på 100 procent.

ANNONS
|

Sverige har gjort sitt bästa VM hittills men det finns alltid utrymme för förbättringar.

Förbundskaptenen Henrik Signell tycker att det mesta har fungerat i Tyskland. Hans kontrakt löper ut till sommaren men inom kort kommer han att diskutera en fortsättning med handbollsförbundet.

En av samtalspunkterna kommer sannolikt att röra en heltidsanställning, vilket herrkaptenen Kristján Andrésson har.

Signell parallellarbetar just nu som förbundskapten och tränare för Sävehof.

- Jag tror att det finns för- och nackdelar med situationen som jag har nu, men det finns nog fler fördelar med att förbundskaptenen är heltidsanställd, säger han.

ANNONS

Signell menar att inte bara spelarna kan utvecklas.

- Det gäller det mig också. Om jag (bara) har en roll så är det den jag har fullt fokus på. Dialogen med klubbtränarna kan bli naturligare och tätare, och med spelarna. Det finns alltid mer tid att lägga på allt som gör oss bättre.

"Ovärderlig rutin"

Förbundskaptenen tycker att VM-insatsen lägger en bra grund för fortsatta framgångar. Han ser inte det historiska semifinalavancemanget som en engångsföreteelse.

- Det vore tragiskt om jag trodde att det här var sista chansen, säger han.

TT: Men det är inte enkelt att ta sig till semifinal?

- Nej, just nu vet jag inte om det räcker med åtta-tio lag som kan göra det. Men jag känner inte så (att det var en unik möjlighet). Jag vet inte hur de äldre spelarna ser på sina karriärer men vi har ju många unga som har fått ovärderlig rutin. Det här kommer att stärka oss och framför allt kommer det att stärka svensk damhandboll på sikt. Allt från yngre spelare till de som knackar på dörren strax bakom de som är här.

ANNONS

Inte tur

Han får medhåll från spelarhåll.

Jamina Roberts var en av mästerskapets svenska ljuspunkter. Efter tre års knäproblem kunde hon tack vare sommarens operation göra sig själv rättvisa. Det resulterade i ett stabilt VM på en hög nivå.

- Jag hoppas att det här inte var något undantag. Det känns inte som om vi har haft tur utan att vi har varit bra på riktigt. Vi är starka tillsammans. Kan vi få behålla det här laget tror jag verkligen att det kan bli något, säger hon.

Det enda som gnager är den missade medaljen, men Roberts menar att även bronsmatchen mot Nederländerna visar att Sverige är på rätt väg.

- Vi hämtar upp ett sjumålsunderläge. Det hade vi inte gjort för ett år sedan. Det är ett fall framåt även om det är otroligt segt. Vi har tagit stora kliv, säger hon.

ANNONS

Närmast väntar fortsättningen på kvalet till EM i Frankrike nästa år, där Sverige har inlett med två segrar.

Hamburg, TT:s utsände

Fakta: EM-kvalet

Handbollslandslagets nästa uppgift är det fortsatta kvalet till EM-slutspelet i Frankrike 2018.

Sveriges matcher:

28 september 2017: Makedonien (hemma), 38–26.

1 oktober: Färöarna (borta), 33–15.

21-22 mars 2018: Serbien (b).

24–25 mars: Serbien (h).

30-31 maj: Makedonien (b).

2-3 juni: Färöarna (h).

De två bästa lagen i gruppen plus den bästa trean i kvalet är kvalificerade till slutspelet.

ANNONS