Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Fler ska börja spela curling, hoppas Svenska curlingförbundet.

Förbundets plan: Öka curlingintresset

Efter den blågula medaljsuccén i Sydkorea väntar nästa uppgift: Svenska curlingförbundet ska öka intresset för sporten.

Förbundet uppskattar uppmärksamheten som uppstår kring sporten vart fjärde år. Men lika kul som det är då, lika jobbigt är det under den sega baksmällan med det minskande intresset som håller i sig fram till nästa vinter-OS.

- Det är skitråkigt att det är så, säger förbundskapten Peja Lindholm.

- Först och främst ska jag säga att det är kul att vi får den här uppmärksamheten när det är en olympisk säsong, men sedan gäller det att vi som förbund jobbar hårt på att ta tillvara på det här. Vi ska stå redo ute i hallarna och ta emot alla som vill komma och testa på sporten.

"En utmaning"

Efter vinterspelen i Sydkorea – som ledde till damguld och herrsilver – är det precis vad förbundet ska göra.

Olika aktiviteter ska få det dalande intresset att stagnera, vända uppåt och förhoppningsvis få sporten att växa.

- Det är en liten utmaning att få till, i och med att vi är en ganska liten idrott med begränsat antal anläggningar. Men med det här jobbas det hårt inom olika utskott, via styrelsen, kring hur vi ska göra det här på bästa sätt, säger Lindholm.

Utbildning och dialog

TT: Hur ska ni göra?

- Vi har en ganska häftig grej som kallas för "street curling". Det är som en rulle man rullar ute, den kanske är åtta meter lång och sedan är det stenar av plast i naturlig storlek och med hjul under. På det sättet kan man testa på, säger Lindholm.

- Det här kan vara första steget för att lära sig curlingens grunder, men sedan gäller det att ta fram olika utbildningar och ha en tät dialog med alla klubbar. Vad behöver de av oss? Vad behöver vi av klubbarna? Sedan gäller det att stå där och vara beredda, för det är bara konstatera att det är ute på anläggningarna som någonting sker, det är där nybörjarna möter curlingen.

TT: Hur tycker du framtiden för curlingen ser ut?

- Jag tror den här skitbra. Jag tycker vi har en fantastiskt kul sport att visa upp för alla, och sedan ser vi utmaningar och en är ju anläggningar. Vi behöver få betydligt fler.