Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Förbundet riktar skarp kritik mot Folkhälsomyndigheten

Det är inte aktuellt med svensk elitidrott just nu. Tidigast i början av juni kommer Folkhälsomyndigheten (FHM) ändra sina restriktioner.
Vilket får Håkan Sjöstrand, Svenska fotbollförbundets generalsekreterare, att reagera.
– FHM måste förstå att det här inte är någon camping, säger han till Sportbladet.

Kvartsfinalerna i svenska cupen för herrar var den första elitfotbollen som var tänkt att spelas efter det av coronapandemin framtvingade uppehållet. Men efter det senaste mötet mellan idrottens representanter och FHM står det klart att cupen av allt att döma inte kan starta som tänkt.

– Svenska cupen kan inte komma igång den 1 juni om man ska följa FHM:s rekommendationer, säger Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson till Aftonbladet.

Allsvensk premiär i fara

Riksidrottsförbundet (RF) sammanträdde under fredagsförmiddagen med Svenska fotbollförbundet och FHM. Och allt mer talar för att även nästa tänkta speldatum, premiärerna för dam- och herrallsvenskan 14–15 juni, ligger risigt till. Något klartecken för spel kom inte under fredagens möte, och tiden blir allt mer knapp.

– FHM räknar med att komma med besked i början av juni, säger Björn Eriksson.

Någon som inte var nöjd med fredagens icke-beslut var SvFF:s generalsekreterare Håkan Sjöstrand.

– Uppfattningen vi får är att FHM tittar på hela bilden och här har vi svårt att förstå hur de resonerar. Varför är det okej att en tillverkningsindustri får pågå, men att just den här yrkesgruppen måste vänta? Man måste förstå på FHM att professionell fotboll är en en yrkes- och näringsverksamhet och inte en sommaraktivitet som camping, båtsemester eller besök i sommarstugan, säger Sjöstrand till Sportbladet.

Fotbollen har tagit fram ett regelverk för att säkerställa att matcherna kan dra igång utan att äventyra säkerheten under coronapandemin. Men enligt Björn Eriksson kommer inte FHM att pröva regelverket. I stället är det upp till RF att fungera som koordinator för hela idrotten i Sverige.

– Vi blir ett slags organ som hjälper till mellan idrottsförbunden och myndigheterna, säger han.

"Var uthålliga"

Beskedet från FHM påverkar därför inte bara fotbollen utan all elitidrott i landet. I ett pressmeddelande skriver RF att det får ta den tid som myndigheterna tycker behövs.

"Vi vet att idrottsförbund och idrottsföreningar kämpar med att bedriva så mycket verksamhet som möjligt utifrån de riktlinjer som finns. Dessutom planerar flera förbund hur de ska organisera sin verksamhet den dag det är grönt ljus för match och tävling för seniorer. Jag kan bara påminna om att vara uthålliga och behålla minskad risk för smittspridning som högsta prioritet", säger RF:s generalsekreterare Stefan Bergh i pressmeddelandet.