Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Spelare samlas efter en match under Svenska fotbollsförbundets elitläger i Halmstad 2015. Bild: ROBERT BOMAN
Spelare samlas efter en match under Svenska fotbollsförbundets elitläger i Halmstad 2015. Bild: ROBERT BOMAN

Förbundet kör över distrikten – tar ut spelare till elitläger

Tre distrikt, Västergötland, Skåne och Halland har under flera år vägrat skicka spelare till elitläger för 15 -åringar.
Nu sätter förbundet ner foten och kommer själva att ta ut spelarna, vare sig distrikten vill eller inte.
– Vi har en avgrundsdjup spricka i svensk fotboll, säger Mikael Lindgren.

Han är utbildningsansvarig på Västergötlands fotbollsförbund och en motståndare till tidig selektering, som han menar är kontraproduktiv. Det nya beskedet från Svenska fotbollförbundets styrelse betyder att de tre distriktens beslut att inte skicka spelare till det så kallade Utvecklingslägret (tidigare kallat elitlägret) i Halmstad körs över.

– Jag såg det. Vi pratar inte med varandra. Det är så illa. Jag misstänker att de kommer ta över hela vår spelarutbildningsverksamhet, så jag vet inte riktigt vad jag ska göra nu. Jag får väl sitta och rulla tummarna, säger Mikael Lindgren.

Ni har inte haft någon dialog som lett fram till det här beslutet?

– Det finns ingen dialog överhuvudtaget. Vi har försökt, och Håkan Sjöstrand (generalsekreterare) lovade ju detta i augusti, men vi har inte hört någonting, säger Lindgren.

GP har tidigare skrivit om konflikten som delar svensk fotboll. Att Västergötland, Halland och Skåne inte delar det centrala förbundets syn på när elitsatsning och selektering bör inledas.

– Vi har en avgrundsdjup spricka i svensk fotboll. Och jag tolkar det här som att de kommer ta över vår spelarutbildning, för vi har inte fått något besked över huvud taget om hur det här ska gå till, säger Lindgren.

"Vi har ju olika uppfattningar"

Jörgen Eriksson är vice ordförande i Svenska fotbollförbundet säger i ett pressmeddelande att det är ”olyckligt” att tre distrikt valt att ställa sig utanför lägren.

– Men genom att styrelsen nu har beslutat att SvFF tar över uttagningsprocessen om distrikten fortsatt väljer att ställa sig utanför, har vi säkerställt att alla spelare behandlas lika – att urvalet är fullständigt och att ambitionerna med vår spelarutbildningsplan kan fullföljas, säger han.

Claes Ohlsson är ordförande i Skånes fotbollsförbund. Även han tycker att lägren för 15-åringar är fel väg att gå, och menar att distriktet bör jobba med en bredare bas av spelare.

– Vi tycker det är fel att begränsa fokuset till 16 flickor och 16 pojkar. När både elitklubbar och breddklubbar börjar selektera väldigt tidigt så finns risken att late bloomers försvinner på vägen, säger Ohlsson.

Han säger att han fick det nya beskedet från styrelsen häromdagen – och att Skånes distrikt inte kan göra något åt den nya ordningen.

– Vi kan ju inte hindra Svenska Fotbollförbundet att bjuda in enskilda spelare, men vi kommer inte att delta i den processen på något sätt. Vill de ta ut ett antal spelare så får de göra det, naturligtvis. Det har ingen betydelse för vår verksamhet.

Till skillnad från Mikael Lindgren är inte Claes Ohlsson orolig att Skånedistriktets verksamhet skulle vara hotad.

– Det finns ingen motsättning eller konflikt i vår ambition att ta fram unga fotbollsspelare och utveckla dem. Jag tycker själv att vi har en väldigt bra verksamhet och jag ser ingen risk att de skulle ta över den. Men vi har ju olika uppfattningar, det är bara att konstatera, säger han.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.