Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Genrebild. Bild: PETTER ARVIDSON

Förbundet: "Har en rad åtgärder vi kommer vidta"

På fredagen kunde GP berätta att en västsvensk friidrottsledare har polisanmälts anklagad för sexuella trakasserier och kränkande särbehandling. Nu berättar ordföranden för ledarens friidrottsförbund att den anklagade ledaren kan komma att stängas av inom kort.
– Jag kommer nog yrka på det, ja, säger ordföranden.

Under fredagskvällen gick Svenska Friidrottsförbundet ut på sin hemsida och berättade att de hade mottagit en skrivelse som, enligt deras mening, "innehåller information som anses så allvarlig att förbundet valt att göra en polisanmälan".

Enligt GP:s uppgifter ska orsaken bakom anmälan vara sexuella trakasserier och kränkande särbehandling.

Vidare skriver Svenska Friidrottsförbundet att "berörda personer, förening och distrikt är kontaktade och polisanmälan sker i samförstånd med informationslämnaren. En nära dialog hålls med Riksidrottsförbundet kring ärendet".

LÄS MER: Uppgifter: Västsvensk friidrottsledare polisanmäld för sexuella trakasserier

En polisanmälan lämnades in av Svenska Friidrottsförbundet på fredagen. Ordföranden i det lokala friidrottsförbund som den anklagade ledaren är verksam i berättar att flera åtgärder kommer vidtas inom den närmsta framtiden. Ordföranden bekräftar också att det rör sig om en västsvensk ledare.

– Vi kommer erbjuda stöd till den föreningen det handlar om och vi har också gett stöd till den utsatte. Vi kommer jobba mycket med våra värdegrundsfrågor framöver. Vi har en rad åtgärder vi kommer vidta för att sånt här inte ska upprepa sig, säger hen.

Har ledaren stängts av?

– Det är något som den klubben hen verkar i måste hantera. I dagsläget kan jag inte säga det. Jag kommer hålla tät kontakt med den klubbens ordförande och stötta klubben.

Kommer du yrka på klubben stänger av ledaren?

– Ja, absolut. Det är viktigt att personen under utredningstiden stängs av. Det beslutet måste dock klubben fatta.

"Kommer ha det här på agendan"

Ordföranden vill inte berätta när de anmälda händelserna ska ha skett. Ordföranden vill heller inte berätta om det är en enstaka händelse som föreligger anmälan, eller om det rör sig om fler tillfällen, detta med hänsyn till polisutredningen.

Hur mår den som drabbats?

– Jag kan inte säga något om det.

Vad händer nu?

– Vi har ett nära samarbete med Svenska Friidrottsförbundet och jag kommer som ordförande i vårt lokala förbund bjuda in samtliga ordföranden för klubbarna i vårt område för att informera dem om läget. Det sker på måndag kväll. Då ska jag ge dem en totalbild av vad som har hänt och hur ärendet kommer att hanteras vidare.

– Klubbarna och förbundsledningen kommer att ha det här på agendan under 2019. Vi kommer jobba tätt ihop för att se till att sånt här inte upprepar sig.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.