Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Lars Lagerbäck.

"För mycket åldersnoja i Sverige"

Ett ovanligt ungt svenskt landslag ska möta Turkiet. Ändå går assisterande förbundskaptenen Roland Andersson till attack: - Det är alldeles för mycket åldersnoja och åldersfixering i det här landet!
De svenska landslagsledarna får inte sällan kritik för att vissa spelare är med mest på gamla meriter och att det hämmar återväxten. Hos kritikerna har det hetat att det är avsevärt svårare att slå sig in i landslaget än att spela sig ut ur det. Lagerbäcks och Anderssons skapelse har ibland betraktats som ett så slutet sällskap att det av TV4-krönikören Patrick Ekwall till och med har kallats "Knutbyliknande sekt".
Nu slår förbundskaptenerna tillbaka.

Roland Andersson höll ett slags brandtal till nationens fotbollsjournalister när truppen till träningskampen mot Turkiet togs ut på Råsunda i går:
- Det finns 20-åringar i dag som har en 60-årings karaktär och inställning. Men det finns också en 36-åring som Niclas Alexandersson som kanske bara är drygt 20 år rent fotbollsmässigt.
Och:
- Du kanske tappar lite fart och blir lite sämre med boll efter en viss ålder. Men, i en fotbollsmatch är bollen i spel totalt 55 minuter. En spelare kanske har den vid under kontroll i max en minut. Fotboll handlar ju också vad man gör resten av tiden, och spelare blir ofta mycket bättre på det med åren - efter 30, när de fattar vad lagspel innebär.
Och:
- Killar som är 32-33 får leva med omgivningens frågor: Ska du inte lägga av nu? Det är inte roligt. Det ska inte vara för lätt att slå sig in i ett landslag, för då är risken stor att du blir en dagslända. Man ska inte komma med bara för att man lyckas stöta in en retur från tjugo centimeter varannan månad. Så länge man gör sitt jobb ska åldern inte spela någon roll. Inte för spelarna, inte för mig, inte för er.

Lars Lagerbäck håller med:
- En äldre spelare blir ofta överkritiserad medan en yngre väldigt lätt höjs till skyarna. Prästbetyget är i grunden oväsentligt, även om vi denna gång har tagit ut ett yngre landslag än vi brukar.
Varför har ni gjort det, då?
- För att vissa äldre spelare behöver ledigt, och de kan och vet hur vi ska spela. Det kan vara läge att försöka spela in några nya, att lära känna dem.
Tre av de uttagna har aldrig gjort någon a-landskamp, men går alla väldigt bra i sina utländska klubbar: Marcus Berg (Groningen), Rasmus Lindgren (Ajax) och Sebastian Larsson (Birmingham).
- Marcus blev intressant redan sista tiden i IFK Göteborg. Han är rörlig, målfarlig och har bra fysik. Han har alla förutsättningar för att bli en internationell toppforward, säger Lagerbäck.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.