Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Foto: Bildbyrån

Följ svenskornas medaljjakt

Den svenska medaljjakten går vidare i Lahtis. Lördagen bjuder på skiathlon för både herrar och damer. Nedan kan du följa dagens tävlingar där Charlotte Kalla siktar på medalj.

Hjärtflimret vid världscuppremiären i slutet av november är skrinlagt. Med årsskiftet kom vändningen. Andraplatsen i VM-genrepet i Otepää var bekräftelsen. Och vägen tillbaka har inte bara handlat om hård träning.

- Erfarenhet är viktigt, jag vet vad det handlar om. Att det inte bara är träning som skapar form, utan också att man vågar vila i perioder, säger Kalla inför VM-äventyret.

- Efter SM har det flutit på, jag har verkligen kunnat tillgodogöra mig träningen. Det har varit ett lugn att kunna följa en längre plan. Jag är tacksam över att vara i den positionen äntligen. Båda stilarna I Otepää var det klassiskt. I lördagens VM-premiär är det båda stilarna som gäller. Något som Kalla tog fasta på redan i SM i Söderhamn i början av februari.

- Det var ett av få skiathlon före VM. Jag såg det som ett ypperligt tillfälle att få ett tufft skiathlonrace. Jag öppnade tufft så jag var belastad till skejtdelen. Det blir tuffare här, här får jag ta rygg i stället, men nu känner jag mig mer trygg i den klassiska åkningen, den delen behöver inte kosta lika mycket.

- Men man vet aldrig hur kroppen kommer reagerar på lördag. Jag måste ha modet att fortsätta lita till mitt så mycket som möjligt.

Modet kan behövas i kampen med det mest påtagliga hotet mot Kallas medaljdrömmar. Som stavas Marit Bjørgen. - Hon är fantastisk. Jag skulle tippa på att det går väldigt fort från starten, säger Kalla.

- Det är väldigt fina banor. Ganska brant och knixigt på klassiska delen och sen fina backar på skejtdelen. När det gäller masstart gäller det att bevaka positioner och ta placeringar där det inte kostar.

Kalla har svårt att rangordna sina chanser i VM – efter skiathlon väntar 10 kilometer klassiskt och en tremil i fristil förutom stafetten.

- Jättesvårt, jag ser fram mot alla lopp, men just ju är det skiathlon i skallen och de två 3,75-kilometersslingorna som vi ska åka på lördag.

- Ibland är känslan att klassiskt flyter på bättre än skejt för tillfället. Speciellt efter svaren som jag fick både i skiathlonloppet i Söderhamn och i Otepää, det var lite liknande fören. Det var ganska sladdriga spår och att kunna behärska det, och att jag hade så bra återhämtning var skönt. Det har varit som en längtan och an väntan att få dra på sig nummerlappen i VM.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Alexander Olausson guidar till den bästa sporten vid sidan av eliten. För att anmäla dig behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt. Anmäl dig här.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.