Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Följ 94:e upplagan av Vasaloppet

Efter ett dramatiskt lopp och en spurtduell vann norrmannen Andreas Nygaard årets Vasalopp. På damsidan var det Lina Korsgren som tog hem segern överlägset.

För sjätte året i följd vinner en norrman Vasaloppet. I år blev det Andreas Nygaard som vann spurtstriden.

- Det är så otroligt att jag fick möjligheten att vinna i dag. Det är en stor dröm att få vinna det här. Jag är så otroligt glad, säger den gråtande segraren Nygaard till SVT.

Svensken Bob Niemi Impola tog överraskande andraplatsen och norrmannen Stian Hoelgaard blev trea.

Norrmannen Andreas Thele och tjecken Jan Srail gick ifrån tidigt i loppet och hade fem-sex minuters ledning till den stora klungan. Srail släppte mellan Evertsberg och Oxberg. Vid Hökberg gick en annan norrman, Tore Bjørset Berdal, upp i topp och fick en minuts lucka.

Men den minuten hämtades in under de sista fem kilometerna och med några kilometer kvar till mål var den stora klungan ikapp.

"Det är sjukt"

Precis som i fjol blir det svensk seger i damklassen i Vasaloppet, men det blev inte Britta Johansson Norgren utan Lina Korsgren.

Hon gick i mål efter 4 timmar och 41 minuter.

- Jag har tänkt så mycket på det här i veckan, och så gör jag det. Det är sjukt. De sista 20 kilometerna var så sköna, men samtidigt det värsta jag varit med om eftersom jag inte ville ta ut något i förskott, säger Korsgren till SVT.

Norskan Astrid Øyre Slind kom tvåa, hela 4.41 minuter efter Korsgren. Tjeckiskan Katerina Smutna kom trea.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.