Får nationell helgdag – om han vinner guld

ANNONS
|

I tisdags skulle Isaac Makwala vara en av de som deltog i finalen på 400 meter i London men stoppades av arrangören. Anledningen Makwala sattes i karantän för att läkareupptäckt att han hade ett magsjukevirus i kroppen.

Även 200 meter påverkades då den avslutades dagen efteråt. Men i onsdags ansågs Isaac Makwala vara frisk nog att slippa sin karantän och fick därmed springa ett kvalheatsjälv i ett regnigt London.

Tiden räckte och Makwala tog sig även vidare i semifinalenoch ikväll springer sprintern final i 200 meter. Skulle han vinna den finalen står det nu klart att Botswana kommer att utlysa en nationell helgdag i sprinterns ära.

ANNONS

Dessutom har Botswanas idrottsminister Thapelo Olopeng sagt att Botswana kommer att betala ut pengarna Makwala skulle ha fått om han hade vunnit loppet i 400 meter och kritiserar hur arrangörerna i Londonhar skött situationen med sprintern som aldrig fick springa finalen i 400 meter.

– De borde låta springa om loppet eller ge honom samma möjlighet som de gjorde på 200 meter när han fick springa själv. Men de har inte svarat och om de inte gör det kommer vi att ta det vidare, vi har ett juridiskt team som kommer ge oss råd angående det, säger han till BBC.

ANNONS