Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Får Mimmi Larsson, här under förra veckans EM-läger i Göteborg, sitt stora genombrott i EM? Flera allsvenska tränare tror det.

Få kandidater till EM-genombrott

De flesta allsvenska tränarna tror inte att någon svensk får sitt stora genombrott i fotbolls-EM. En spelare som ändå nämns är Eskilstunas anfallare Mimmi Larsson.

Under varje mästerskap brukar någon eller några slå igenom lite extra, och göra sig ett namn också för den stora massan.

Men inför fotbolls-EM i Nederländerna som startar på söndag har tränarna i damallsvenskan svårt att hitta några tydliga kandidater i den svenska truppen.

- Det är klart att det är svårt att slå sig in i en startelva, men det är inte på något sätt omöjligt, säger Sveriges förbundskapten Pia Sundhage.

Den som verkar ligga närmast till hands är Mimmi Larsson från Eskilstuna. Hennes vårsäsong – sju mål på elva matcher – gav en plats i EM-truppen och hon fick också spela en halvlek mot USA för en månad sedan. Nu tror flera av de allsvenska tränarna att hon kan överraska.

- Jaha? Oj, det var kul att höra. Lite förvånad är man väl, det är inget man tror. Men man tänker inte så mycket på sådant där, säger värmlänningen.

- Men våren har känts bra, formen har varit bra. Jag tycker att jag har utvecklat spelet i helhet, jag har blivit en bredare fotbollsspelare. Sedan känns avsluten bättre, jag har mer självförtroende och lugn.

"Försöker ta chansen"

En annan som nämns, den kanske största överraskningen när truppen presenterades, är Kif Örebros yttermittfältare Julia Spetsmark, som bara har gjort två A-landskamper.

- Jag har hela tiden strävat mot EM. Jag tycker att jag försöker ta chansen hela tiden, och försöker vara så bra som jag kan vara. Jag är snabb, tuff och bra en mot en, säger Julia Spetsmark.

Två namn som också dyker upp är anfallarna Fridolina Rolfö och Stina Blackstenius. Men båda har gjort drygt 20 landskamper och fanns med i OS-truppen förra året, så frågan är om man ens kan tala om genombrott fortfarande.

Blackstenius gjorde dessutom mål i både OS-kvartsfinalen mot USA och i OS-finalen mot Tyskland.

- Det kan nog ha gett mig ganska mycket erfarenhet, att få spela de här stora matcherna känns alltid bra. Jag tar ju med mig en del självförtroende av att ha gjort mål i sådana stora matcher, säger Stina Blackstenius.

- Men det är roligt om det finns de som tror att jag får mitt genombrott nu.

Finns flera kandidater

Pia Sundhage håller med om att det är tufft att ta en startplats i den rutinerade svenska truppen. Men det går också att diskutera vad som menas med ett genombrott, anser hon.

- Om Fridolina Rolfö kliver in och gör en massa mål så skulle jag nog kalla det för ett genombrott. Stina Blackstenius likaså. Och tar du en sådan som Jonna Andersson, som inte har spelat så många mästerskap, så kan det också vara ett genombrott. Det finns flera faktiskt, säger Sundhage.