Färjestad och Brynäs vidare

|

Ett power play-mål i den första perioden och en storspelande målvakt var allt som krävdes för att Färjestad skulle avancera till semifinal. För Brynäs räckte en sen kvittering under ordinarie tid och ett tidigt mål i förlängningen för att gå vidare till SM-semifinal i ishockey.

Färjestad vann med 2-0 efter avgörande i tom kasse och HV71 åkte därmed ur hockeyslutspelet redan i kvartsfinalen för andra säsongen i rad. Segern innebar även att Färjestad vann sin tredje slutspelsserie på fyra försök mot HV71 sedan det infördes spel i bäst av sju matcher.

De två tidigare gångerna (finalen 2009 och semifinal 2006) som Färjestad har skickat ut HV71 ur slutspelet har det slutat med SM-guld i Karlstad.

Färjestad lyckades dock hålla sig tillräckligt kallt och kunde avgöra matchserien med ett tidigt mål. Halvvägs in i den första perioden hamnade Hannes Hyvönen i tidsnöd i ett numerärt överläge och slängde då in pucken på mål - där fanns Marcus Paulsson som kunde styra in pucken.

Med drygt fem minuter kvar av matchen hade HV71:s Jason Krog ett skott som tog både i ribban och stolpen.

När HV71 tog ut målvakten kunde Anders Bastiansen definitivt avgöra i tom kasse med elva sekunder kvar. Målvakten Cristopher Nihlstorp höll nollan.

I matchen mellan Brynäs och Frölunda räckte en sen kvittering under ordinarie tid och ett tidigt mål i förlängningen för att ta Brynäs till semifinal.

Segerskytt blev Jakob Silfverberg, fyra minuter och 23 sekunder in på förlängningen.

Det blev en intensiv förstaperiod där lagen skapade flera bra chanser framför motståndarmålen. Den slutade också jämnt med ett mål för vardera laget.

Stämningen mellan spelarna ute på isen var dock stundtals mycket irriterad. Det blev också flera slagsmål i mitten av perioden med utvisningar som följd. I den andra perioden blev det lugnare samtidigt som tempot i spelet höjdes. Brynäs var de som inledde perioden bäst och Frölunda tvingades slå ifrån sig.

Med två och en halv minut kvar av mittperioden ökade Frölunda på till 3-1. Det var Anton Axelsson som blev helt fri med Niklas Svedberg, snyggt framspelad av Mathis Olimb.

21 sekunder in på tredje perioden fick Frölunda en straff, men Niklas Svedberg räddade enkelt Fredrik Petterssons skott.

Brynäs reducerade till 2-3 genom Daniel Widing och jagade sedan frenetiskt en kvittering. Den kom också med 27 sekunder kvar att spela av perioden när Jonathan Granström i en kalabalik framför Frederik Andersen kunde peta pucken i mål.