AIK:s Sebastian Larsson protesterar mot ett domslut.
AIK:s Sebastian Larsson protesterar mot ett domslut. Bild: Chris Anderson/TT

Försvarstavla sänkte AIK – långa sviten bruten

AIK tappar mark i allsvenskans toppstrid. En försvarsmiss i första halvlek blev ödesdigert när man förlorade hemma mot Mjällby med 0–1. Därmed har AIK förlorat sin första hemmamatch sedan november 2020.

Det är tajt i allsvenskans toppskikt. Men tre poäng hade sett till att AIK skulle ta klivet upp i ensam serieledning.

I stället blev poängutdelningen av det skralaste slaget.

AIK inledde visserligen piggt och skapade en hel del tidigt i matchen. Men det hemmalaget byggde i anfallsväg lyckades man inte förvalta och i stället kunde Mjällby ta ledningen i 40:e minuten efter ett svagare ingripande av AIK-försvaret.

Försvarsmiss

Erick Otieno lyckades först inte få stopp på Silas Nwankwo i straffområdet och när sedan Sotirios Papagiannopoulos och målvakten Kristoffer Nordfeldt inte hade den bästa kommunikationen smet Nwankwo emellan och petade in bollen mellan AIK-målvaktens ben.

– Jag vet inte om det kommer räknas som det vackraste målet i allsvenskan, men alla mål räknas, säger Mjällbys Adam Ståhl i Discovery+.

AIK tryckte på även i den andra halvleken men hade det fortsatt tungt mot ett defensivt inriktat Mjällby. Och mål blev det inte heller. Mjällbys ledning höll sig hela vägen och de vann med 1–0.

Det var första gången AIK förlorade på hemmaplan på 21 matcher. Senast man förlorade på hemmaplan var mot Kalmar den 30 november 2020.

– Det går inte att beskriva hur besviken man är så här direkt efter match, det är så tankarna går just nu, säger AIK-tränaren Bartosz Grzelak.

Mjällby ny sjua

Mjällby avancerar till sjunde plats med 19 insamlade poäng, endast fem poäng bakom AIK. Mjällby har imponerat efter uppehållet och har tagit fyra av sex möjliga poäng sedan återstarten.

Tungt i övrigt för AIK var att högerbacken Mikael Lustig utgick efter 66 minuters spel, och fick högra låret hårt lindat.

Efter AIK:s förlust har Häcken, som låg på samma poäng (24) som AIK inför helgens matcher, chans att gå upp i ensam serieledning vid poäng hemma mot Elfsborg under söndagskvällen.