Toronto Maple Leafs Andreas Johnsson (till höger) firar sitt första NHL-mål.

Första NHL-målet för Andreas Johnsson

För tre dagar sedan gjorde han NHL-debut. Nu kan Andreas Johnsson också titulera sig NHL-målskytt. Premiärmålet kom när Toronto besegrade Montreal hemma med 4–0.

|

Den Gävlebördige tidigare Frölunda-stjärnan gjorde matchens sista mål, 15:27 in i tredje perioden, och han visade tydligt på isen hur glad han blev.

- Bara känslor som går genom hela kroppen, hoppade upp och ned när vi leder med 4–0 med fem minuter kvar, beskriver Johnsson känslorna efteråt för tidningen The Toronto Star.

"Stort ögonblick"

Målet gjordes under natten mot söndagen, svensk tid, och Andreas Johnsson hoppas att hans föräldrar var vakna för att se det historiska målet.

- Jag hoppas att de inte hade somnat, det var ett stort ögonblick, säger han till tidningen.

Den 23-årige forwardens debut i Torontotröjan häromdagen blev dramatisk. Han åkte på en hård tackling i inledningen av matchen och tvingades utgå och sy nio stygn över ena ögat.

Bakom sig har han en stark säsong i AHL med Toronto Marlies, en klubb som han nu hyllar.

- De hjälper oss så mycket och vi är redo att spela (i NHL). Det är samma system där nere, när jag kom upp hit var det ingenting nytt. Samma system, bara att träffa nya spelare och spela på samma sätt, säger han till The Star.

Zibanejad målskytt

Han utsågs tillsammans med en annan svensk, William Nylander, till två av matchens bästa.

Nylander inledde målskyttet i matchen med knappt fyra minuter kvar av första perioden. Det var hans 15:e mål den här säsongen.

Toronto har vunnit fyra raka matcher och är fortfarande fem poäng bakom Boston i jakten på en andraplats i Atlantic Division.

Matchen mellan St Louis och New York Rangers – utan Henrik Lundqvist i målet – gick till förlängning, där hemmalaget St Louis kunde avgöra, 4–3.

Rangers svensk Mika Zibanejad gjorde två mål i matchens andra period, ett med assist av Jesper Fast. Han är nu uppe i 24 mål sedan säsongsstarten.

För vinnarlaget gjorde Carl Gunnarsson assist på 2–1-målet.

Det var en måstematch att vinna för St Louis, som nu är tre poäng från den sista playoff-platsen i Western Conference med elva matcher kvar att spela innan Stanley Cup-slutspelet.