IFK Göteborgs spelare fick fira fyra mål mot Norrköping.

Första bollkontakten gav Göteborgsseger

Det tog inte lång stund för Vajebah Sakor att presentera sig för sin nya hemmapublik. Inbytt i minut 82 – matchhjälte några få sekunder senare.

|

Sakor tillhör Juventus men spelade senast för nederländska Willem II. Göteborg har lånat 21-åringen säsongen ut. Och bättre start kunde han knappast ha fått.

- Det är bara helt fantastiskt. Vad ska man säga? Jag är väldigt nöjd så klart, säger Vajebah Sakor sedan han tillsammans med lagkamraterna vandrat runt inne på Gamla Ullevi och tagit emot publikens hyllningar.

4-1-segern var Göteborgs första mot IFK Norrköping sedan 2013 och betyder med stor säkerhet mycket för såväl nya tränarduon Alf Westerberg och Torbjörn Nilsson som för föreningen i stort. Blåvitt har haft turbulenta juliveckor med tränarbyte och upprepade avgångskrav riktade mot klubbens ordförande Frank Andersson.

I förhandssnacket hade Alf Westerberg lovat "mycket energi och ordentligt påställt".

Och visst fick han rätt. Men det dröjde faktiskt ända till den 40:e minuten av den första halvleken innan Göteborg visade upp den efterlysta energin. Då exploderade det å andra sidan ordentligt.

Fem heta minuter

Efter en chansfattig matchstart hände allt under halvlekens sista minuter. 0–1 blev plötsligt 2–1 på fem heta blåvita minuter.

Minut 40: Sören Rieks närmast "snubblar" sig fram i friläge efter ett väggpass av Mikkel Diskerud och kvitterar med en elegant chipp den Norrköpingsledning som Kalle Holmberg ordnat i mitten av halvleken.

42: Inlägg från Sebastian Eriksson seglar över målvakten David Mitov Nilsson – och träffar ribban.

43: "Mix" Diskerud drar till från nära håll men Mitov Nilsson lyckas få fingrarna på bollen och peta den till hörna.

45: Ett långt inkast "flipperstudsar" i Norrköpings straffområde innan Diskerud på nytt får i väg ett skott – och nu hinner östgötarnas målvakt inte med.

- Självklart blev det en ordentlig boost för oss. Det var lite svajigt i början men jag vill verkligen berömma killarnas viljeinsats, säger Alf Westerberg.

Slog till direkt

Och det skulle bli mer. Först Vajebah Sakors vänsterpärla och fem minuter senare August Erlingmarks först allsvenska mål till 4-1. I matchens sista sekunder hade också Sam Adekugbe, kanadensisk landslagsman på lån från Brighton, chansen att bli målskytt i sin blåvita debut. Men straffen tog i stolpen.

Efter fyra raka förluster i allsvenskan och snöplig sorti ur kvalet till Europa League hade Norrköpingstränaren Jens Gustafsson lätt att hålla sig för skratt.

- Det här var en arbetssam eftermiddag för oss. Det visade tydligt att Europaspelet och de spelar- och positionsbyten vi tvingats till har påverkan. Vi var helt enkelt för dåliga i båda straffområdena, summerade Jens Gustafsson.