Fördel Sverige i VM-kvalet

|

Nilla Fischer nickade rakt upp i luften. Hedvig Lindahl puttade ut bollen till Cathrine Paaske Sörensen.

Därför har Sverige bara med sig 2-1 till VM-playoffreturen i Danmark på torsdag.

Sverige ledde med 2-0 när dubbelsjabblet kom i 64:e minuten. Efter en dansk frispark på vänsterkanten försökte Nilla Fischer nicka undan vid mållinjen. Bollen gick lodrätt uppåt.

Hedvig Lindahl var otajmad. Den svenska målvakten fick till ett klent volleybollslag som landade på Cathrine Paaske Sörensens fot. Den danska veteranen gjorde som hon brukar - mål mot Sverige.

Reduceringssparken innebär att Danmark bara behöver 1-0 i Vejle för att gå till VM. I så fall ställs Sverige inför en lång och svår kvalväg där det krävs ytterligare sex matcher för att kunna nå Tyskland 2011.

Det kunde ha blivit ännu värre. Danmark hade ett par rejäla kvitteringslägen i småregnet på Gamla Ullevis delvis nylagda gräsmatta.

Men Sverige började bäst i fukten. Noggrant passningsspel i högt tempo och flitigt löpande ledde till målchanser.

Högermittfältaren Linda Forsberg kroppsfintade sin försvarare på kanten, trampade inåt och sköt välplacerat från 25 meter.

Efter 1-0-målet i tolfte minuten fortsatte svenskornas kreativa offensiv i sådär tio minuter. Sedan avstannade spelet och det hände inte mycket.

Danmark bytte in den stora anfallaren Maiken With Pape tidigt i andra halvlek och började ta över matchen. Då stack Sverige upp och gjorde 2-0 i 61:a minuten. Josefine Öqvist snodde runt två varv på vänstersidan och fick in ett lågt inlägg som Lotta Schelin skarvade i mål.

Tre minuter senare nickade Nilla Fischer högt och Hedvig Lindahl puttade bollen till närmaste danska. De missarna kan bli kostsamma.