Moa Svan tycker att bojkotten av fotbollsgalan är vältajmad. Arkivbild.
Moa Svan tycker att bojkotten av fotbollsgalan är vältajmad. Arkivbild.

"Förbundet tar inte jämställdhet på allvar"

Dagarna före herrarnas playoff mot Italien hotar damlandslaget med bojkott av fotbollsgalan. Respektlöst och dålig tajming enligt herrlandslagschefen.

ANNONS
|

Moa Svan, som gör "Podd fotbollsfeminist", välkomnar bojkotten. Hon menar att det snarare är respektlöst av herrarna att fortsätta som om ingenting har hänt trots att damlandslaget har spelat utan avtal i snart ett år.

- Jag tycker att det är jättekonstigt. Varför ska man heja på herrlandslaget nu, när de har roffat åt sig så mycket pengar men inte medverkar i den här striden. Den borde vara allas, alla är ju fotbollsspelare, säger Moa Svan.

ANNONS

En sista utväg

Även den före detta landslagsspelaren Hanna Marklund stöder spelarnas protest.

- Jag tror inte att det är helt orimliga krav som spelarna kommer med. Det har gått ett år utan att man kommit överens om ett avtal. Jag förstår – nu får det räcka, säger tidigare landslagsspelaren Hanna Marklund.

Hanna Marklund tycker att bojkotten är ett tecken på att man verkligen menar allvar och att den visar att man antagligen inte alls är nära en dialog.

- Det fanns kanske inte någon annan väg att gå, säger hon.

"Respektlöst"

Inför matchen mot Italien har herrlandslagschefen Lars Richt kallat bojkotten för både respektlös och dåligt tajmad.

- Jag blev väldigt irriterad och arg när jag såg det uttalandet. Det förstärker intrycket av att förbundet inte tar det här på allvar. Att man inte bryr sig om damerna. Man är inte beredd att förändra något för att leva upp till jämställdhet, säger Hanna Marklund.

ANNONS

Moa Svan går längre. Hon tror att man aktivt arbetar för att damlandslaget, "det riktiga landslaget" som hon kallare det, inte ska ha samma status som herrarna.

- Under de två VM där herrlandslaget inte medverkat är det ju "det riktiga landslaget" som har fått folket att sätta på sig den blågula tröjan. Tack vare det engagemanget så har herrarna fått mycket folk på sina matcher. Nu vill Fotbollförbundet och herrlandslaget backa tillbaka till där man var för ett antal år sedan. När man fick mest utrymme, pengar och uppmärksamhet utan att det ifrågasattes, säger hon.

TT

ANNONS